úterý 28. října 2008

Skvělé zálohovací řešení


Během hledání ideálního a superspolehlivého zálohovacího řešení jsem narazil na výrobek firmy Zyxel. Konkrétně jde o model ZyXEL NSA-220. V čem je natoliv výjimečný?

Umožňuje připojení 2 SATA pevných disků v médech RAID 0,1, nebo je spojit. Má USB port, pomocí něhož můžete připojit tiskárnu, anebo rychle zálohovat.

Že je montáž snadná dokládá následující video:







Rychlostní testy ukazují, že je jedním z nejrychlejších řešení, která jsou na trhu. V tom má prsty rychlý procesor v kombinaci s velkou pamětí. V příštích několika měsících proto plánuji toto zařízení zakoupit a o poznatky se podělit.

4kmh vlakem

Když jsem se blížil k autobusáku, viděl jsem autobus do Prahy, který byl našlápnutý až na schody vedle řidiče. Když jsem přišel na nádraží, ani ve snu by mně nenapadlo, že tam bude pořád tolik lidí. Naštěstí ale čekali na sousední autobus. Ten přijel, koukám, taky Praha, vzal 5 lidí, zavřel dveře a odjel. Dav se přesunul na naše stanoviště, nicméně slušně, nikdo se nesnažil předbíhat.

Pak přijel "můj" autobus. Nějaká slečna zezadu se velice rychle prosmýkla kolem mě a už nastupovala. Byl jsem v dobré pozici, mohl jsem se natlačit do autobusu, ale pustil jsem rodinku se 2 malými dětmi. Jak se říká, každý dobrý skutek musí být... Najednou slyším zvuk zavírajících se dveří a hlas řidiče: "mám plno, neberu" a dveře se mi zabouchly před nosem.

Super, co teď? Tak jsem to zabalil, další autobus - poslední - měl jet kolem 20 hodiny. Vida 30 lidí za mnou jsem usoudil, že tohle opravdu nemá smysl a šel domů. Tam jsem našel vlak! Vlakem jsem nikdy do Prahy nejel, protože nejrychlejší drak jede hodinu třicet, což je oproti 40 minutám autobusu slušný rozdíl. Na hlavním nádraží jsem bez problémů koupil lístky a vyšel na temné nástupiště.

Světelná tabule oznamovala, že vlak by měl každou chvíli dorazit na třetí kolej. Tma byla taková, že se dala krájet, takže všecko za 2 kolejí bylo vidět jen v hrubých obrysech. Za pár minut vlak dorazil, prakticky načas. Nastoupil jsem a našel jsem místo k sezení, na čtyřsedačce jsme seděli dva. Docela komfort, to bych mohl vlakem jezdit častěji. Vlak cuknul, začal zrychlovat a za chvíli už jsme si to šinuli dobrou stovkou po českých luzích a hájích. Dokonce nás navštívila i průvodčí s pomocníkem.

Světlo svítilo, topení topilo, idylka. Za chvíli jsme byli ve Všetatech a pak už jsme nabrali přímý kurz na Prahu. Po chvíli se otevřela scenérie Černého mostu, byli jsme v Praze. A načas, dokonce s mírným předstihem. Za chvíli jsme dojeli na nádraží Vysočany. Vlak chvíli stál, pak se něco začalo ozývat z amplionu: "...se omlouváme."

5 minut - koukám z okna

10 minut - někteří cestující si jdou zakouřit

15 minut - soused se zvedá a odchází, zřejmě na metro

20 minut - "... rychlík bude opožděn..."

25 minut - proklínám se, že jsem nešel na metro, doufám, že co nejrychleji vyjedeme

30 minut - hlášení, pojedeme

35 minut - vlak se rozjíždí

36,5 minuty - vlak opět stojí

40 minut - vlak se rozjíždí

41,5 minuty - vlak stojí

42 minut - míjí nás Pendolino

45 minut - vjíždíme na Hlavní nádraží

Neuvěřitelné, 3 kilometry jsem jel 45 minut naposledy na D1. Na druhou stranu, kdo Vám nabídne ten pohled, když jdete kolem luxusních krámů, před kterými campují bezdomovci... Takže vlakem opět nějakou dobu opravdu nepojedu. A když, tak jedině do Vysočan.

neděle 26. října 2008

Když premiérovy bouchnou saze

Co se stane, když premiérovi bouchnou saze už zřejmě mnozí z nás viděli. Video, na kterém napadá fotoreportéra Blesku, koluje na internetu a přejaly ho dokonce i mnohé zahraniční televize. Že málem převrhl kočárek se svým synem, je na videu docela dobře vidět.

Odkazy:
Reuters: http://snackfeed.com/videos/detail/5843094e-f5aa-102b-a525-00304897c9c6
http://www.youtube.com/watch?v=H6l5Qdg4NM4
Chorvatsko: http://www.javno.com/en/world/clanak.php?id=197361
http://uk.truveo.com/Underfire-Czech-PM-hits-snapper/id/464841635

Problém mezi židlí a klávesnicí

Před měsícem jsem se rozhodl, že svoje staré a nevzhledné KDE 3.5 vyměním za nové a lepší KDE 4.1. Naťukal jsem emerge kde:4 a šel spát. Ráno kolem 10 bylo vše hotovo. (Pro nezasvěcené používám Gentoo Linux, takže můj systém je buď vypnutý, anebo kompiluje ;)

Po spuštění jsem prošel s kouzelníkem pár nabídek a bylo hotovo. Po určitém čase jsem si ale chtěl přehrát film. VLCčko se normálně pustilo, titulky se taky objevily, ale zvuk nikde. Takže jsem začal pátrat. Zjistil jsem, že moje Toshiba Satellite A200 má zvukovku Intel HDA Audio, s kterou by neměl být problém. Ve výpisu dmesg bylo napsáno, že byla úspěšně detekována a měla by fungovat, navíc při bootu se ozývá takové praskání, jak se repráky aktivují. Takže kde je sakra problém...

Po chvíli pátrání jsem to zabalil s tím, že to vyřeším jindy. Po týdnu zase bootuju do Linuxu a zjišťuju, že zvukovka pořád nejede. Zkouším emergnout kmplayer, kaffeine, prolézám nastavení, pořád nic. Najednou mi v mcčku začala hrát mp3. Hurá, vítězství. Ale když jsem to za chvíli zkusil tzase, tak nic, ticho. Takže kde je sakra problém...

Dneska mi to zase nedalo, opět boot do Linuxu, podle návodu úspěšně zprovozňuji svůj DVB-T adaptér MSI MegaSky 580 a dalším na řadě je zvuk. Zkouším updatnout ALSA ovladače, zkompilovat nové jádro. Dát ALSAu jako modul i přímo do jádra. Dokonce kompiluji i OSS, který je deprecated. Prolézám fora, kde zjišťuji, že se zvukem má problém spousta uživatelů a že o správu zvuku v KDE 4 by se měla starat mezivrstva nazvaná Phonon. Zoufalost dosahuje vrcholu a já bezradně zkouším kmplayer, jestli něco hraje.

"Astérix est là !
Ça va faire mal, ça va cogner la bagarre
Astérix est là !
Seul contre les dieux, contre l'odieux César
...", ozývá se z reproduktorů a já jásám. Opět to jde. Zkouším to v novém shellu znovu a nic. Takže kde je sakra problém...

Záhy na to konečně přicházím. Jako obvykle, mezi židlí a klávesnicí. Zapomněl jsem nastavit svému uživateli dostatečná oprávnění a proto zvuk fungoval jen rootovi. Problém vyřešen. Nepředpokládám, že by se tohle někdy ještě někomu mohlo podařit, ale co kdyby náhodou...