pátek 14. listopadu 2008

Harddisk a magnet - vážně to nejde dohromady?

Před pár měsíci jsem dostal na hraní externí disk firmy Seagate, který přestal fungovat. Disk jen ťukal, operační systém ho nebyl schopen rozpoznat.
Jen co jsem ho dostal, začal jsem bádat, jak ho rozebrat. Po chvíli lehkého zkoušení jsem zabral a ozvalo se jemné prasknutí, ale vrchní dekl byl pryč. Následovalo složité odšroubování speciálních torxů s vystouplým válečkem uprostřed - byl jsem se poradit v několika obchodech, ale takový šroubován nikdy neviděli.
Nakonec jsem to odšrouboval s použitím drobného násilí a klasického rovného šroubováčku.
Následovala demontá disku a zbyl mi už jen "šuplík" a disk. Ten jsem několikrát polechtal šroubovákem, ulámal elektroniku a pak ho odnesl do sběrného dvora. /ano, na rozdíl od Vás třídím/
Sebral jsem starý 1,2GB disk od Compaqu. Dvě plotny, 4500 otáček, rozbitý napájecí přivaděč. Zajímalo mne, proč je na disku taková alu páska a najednou byl vrchní kryt dole a já koukal na plotny... Nahrál jsem 800MB dat a disk zase oblepil.


Když si spolubydlící koupil neodymové magnetky, dostal jsem nápad a bylo rozhodnuto - sestavičku jsem si odvezl na kolej a začaly pokusy...

Nejprve jsme zkusili, jestli se data po měsíci bez sterility načtou, načetla. Dále jsme zkusili magnetky položit přímo na kryt disku. Data opět bez chyby. Mučení včak pokračovalo...




Odklopili jsme víko a zkouseli jsme, co se stane, když budeme kuličkou lehce jezdit asi 0,5cm nad povrchem plotny disku. Po asi 3 minutách usilovného "ježdění" jsme disk zapnuli. Nic, všechna data stále v pořádku.

V další fázi našeho testování jsme dali magnetky přímo na papír a ten na plotnu a nechali cca 1 minutu "grilovat". Disk jsme po zapojení USB našli, soubory se objevili, ale při čtení iso image na některých místech disk nebyl schopen nic vrátit. To nás zklamalo, nějaká data tam pořád ještě byla :( Jedeme dál a tvoříme z magnetků krychli, kterou dáváme opět na papír a plotny. Necháváme dusit 15 minut.

A disk se roztáčí, vydává zvuk charakteristický pro nabíhání disku, zastavuje...
Znovu se roztáčí, chrčí, zastavuje. Je asi v háji, vyhráli jsme. Bohužel nevíme, co se děje, jestli se nám podařilo zničit elektroniku disku, anebo důkladným promáznutím plotny disk odmítá pracovat, proto disk ukládáme a počkáme týden, jestli se třeba neprobere.
Disk je KO, navždy?


Pokračování příště...

P.S. Videa a fotografie jsou pořízeny mobilem HTC P3300, omluvte proto sníženou kvalitu.

úterý 11. listopadu 2008

Fallout 3

Cuando era pequeno, jugado Fallout y Fallout dos. Proto je jasne, ze jakmile se objevily zprávy o Falloutu 3, tak jsem se začal těšit. Jakmile hra vyšla, tak jsem si jí "opatřil" a začal hrát...

Zjišťuji, že hra přešla do plně 3D pohledu, v případě napadení je nutné rychle stisknout klávesu V, která zapne tahový mód, pokud nebudete dost rychlý, tak uvidíte zem zespoda. Toto je velká chyba, která mi přeci jen kazí hru, dříve se dalo volně chodit po lokaci a v případě problémů se dalo rychle zdrhnout, člověk se nemusel bát, co na něj zezarohu vybafne. Atmosféra se tvůrcům opravdu povedla, svět je ponurý, vybombardované domy, zničená auta, rozbité mosty, prostě postapokalyptická zem.

Najednou bylo o 4 hodiny později a já měl objeveno první město a vyřešil první questy. Tohle musí skončit, tolik času nemám, musím hraní omezit. Jedu metrem a co neslyším: "Ty vole, jak budeš malej, vole, tak si nacpi aspoň 25 ikspé pointů do výbušnin, pak utečeš, vole, dojdeš do Megatonu a zajistíš tam tu bombu. Za to získáš levly a jdeš dál... " Okamžitě jsem pochopil, o co jde a pocítil jsem nutkání vzdát záživnou přednášku a jít pařit :D Protože mám ale pevný charakter, řekl jsem si: "GO, GO, GO", zrychlil krok a nechal mladý za zádama.

Ale za tři dny jsem neodolal a znova tu ikonku pustil, nahrál poslední pozici a hrál dál. Objevil dalsi lokace a super ohnivé pavouky, kteří mají krásný malý plamenometík, kterým vás uškvaří zaživa. Mrchy jsou navíc velice dobře organizovaní, strašně mi připomínají replikátory ze StarGate. Najednou po vás prostě jde celé město, mrchy vylézají ze všech ulic a domů a pokud nezačnete rychle zdrhat, máte to spočítané... Probral jsem se a zjistil, že jsou zase 4 hodiny fuč. Tohle musí přestat.

Od té doby uplynulo 5 dní a já jsem zatím "čistý", nevěřím ale, že to vydržím delší dobu. Fallout 3 se prostě povedl.

pondělí 10. listopadu 2008

Norton Ghost

Znalcům zřejmě netřeba tento výborný produkt představovat. Nedávno jsem ho záhlédl v ceníku a velice mile mne překvapila jeho cena, která se blížila tisícikoruně. Co je na tomto produktu tak výjimečného? Výrobce udává jako hlavní vlastnosti toto:

  • Vytváří úplné zálohy systému a zálohy souborů
  • Obnovuje po selhání systému
  • Ukládá body obnovení mimo pracoviště
  • Integrace se službou Symantec ThreatCon

Osobně hlavní sílu produktu vidím v prvním bodě a tím je úplná záloha systému. Co si ale máme pod tímhle pojmem představit? Produkt umí vytvářet tzv. image systému. Je to jakýsi přesný obraz systému. Pro nechápavé jedince uvedu příklad:
Představme si, že si vytvoříme na DVD tento image systému a za 5 minut nám shoří počítač. Koupíme si tedy nový, který bude mít pevný disk minimálně ve velikosti, jako předchozí. Vložíme speciální startovací CD Norton Ghost a následně vložíme naše DVD s imagí systému. Zvolíme volbu obnovit systém a za 5-10 minut máme počítač ve stejném stavu, v jakém byl před požárem. A to je docela dobrá funkce, ne?

Kvůli úspoře místa na disku lze zvolit různé strategie zálohování, např. jednou týdně plný image a po zbytek týdne přírůstkový, anebo rozdílový. Jaký je mezi nimi rozdíl?
Plný image udělá kompletní zálohu disku. Přírůstková záloha - anglicky incremental backup - zálohuje soubory, které byly od minulé (i inkrementální) zálohy změněny. Rozdílová záloha - differential backup - zálohuje soubory, které byly změněny od minulého kompletního zálohování.

Další "fíčurou" je indikátor ThreatCon - je to jakýsi teploměr, který monitoruje nebezpečí počítače připojeného k internetu. Lze nastavit zálohování, jakmile riziko překročí určitou mez - např. se objeví nový virus. Trochu navíc je možnost zálohovat svoje dokumenty, popř. vybrané složky atd. Program má velice jednoduché a intuitivní ovládání, takže ho zvládne nastavit i méně zkušený uživatel.

Jak jsem čistil okna

Ne, nebojte se, nesnížil jsem se k fyzické práci, jde o moje půlroční Windows XP Pro. Už pár dní křičely, že mají málo místa na disku. Že na disku mám už jen 200 MB volného prostoru mne opravdu překvapilo, protože hry instaluji jinam a filmy mám též na jiném oddíle. Neřešil jsem to a odklikával hlášky.

Během dneška se ale prostor ztenčil pouze na 50 MB, což už mne znervóznilo a začal jsem hledat hlavního strávníka. Windows - 8,5 GB, slušné. Největší je složka Cache ve složce Installer. Pátrám dále, Documents and Settings - 4 GB, pěkné. Nakonec složka Program Files - 20GB. Nevěřím, že tam mám nainstalováno tolik bordelu a hledám v ní. Složka Peer Guardian - 8,5 GB.

Viníkem celého mého problému se tedy stal Peer Guardian, který používám k ochraně před západními špiony. Nefungovalo totiž automatické pročištění databáze povolených a zahozených spojení... Takže jsem dal v jeho menu Clear History. Najednou se počítač seknul a začal chroupat jako zběsilý.

Pohledem do složky jsem zjistil, že si aktivně vytvořil soubor history.db.journal, který pěkně rostl. Poté, co narostl přes 200 MB a počítač téměř přestal odpovídat jsem činnost Peer Guardiana ukončil, oba soubory smazal a spustil Peer Guardiana znovu. Mám na disku 10 GB volného prostoru a dál to nějakou dobu řešit nebudu, protože jsem od přírody líný.