čtvrtek 1. ledna 2009

Nový rok

Přeji všem šťastný nový rok s pořadovým číslem 2009. Ať se konečně naši politici přestanou hádat, ať dolar klesne znovu k 15 korunám, ať přijeme Euro co nejdříve a ať jsme všichni pokud možno zdraví.

pondělí 29. prosince 2008

Postavme se už konečně k něčemu čelem

Přestaňme si hrát na velmoc uprostřed Evropy a stanovme si nějaký cíl, který bychom byli schopni v nějakém rozumném měřítku realizovat. Když z něj něco budeme mít, tím lépe. Pojďme nastávající předsednictví EU věnovat podpoře Izraele v boji proti terorismu. Už teď vidím, jak mě někteří začínají kamenovat, ale pojďme si shrnout fakta...

Izrael - 7 300 000 obyvatel - počtem obyvatel srovnatelný s naší republikou. V roce 1948 jsme přispěli k úspěšné první arabsko-izraelské válce, následně ale komunisté otočili a přestali Izrael podporovat. Izraelci ale nezapoměli a dodnes jsou nám vděčni. Ve své podstatě můžeme ve vývoji nalézt určité paralely - na nás, i na Izrael se v určitých chvílích spojenci "vykašlali". V současné době má Izrael prakticky jediného velkého spojence - USA. Ostatní státy mají s Izraelem minimálně velice vlažné vztahy, pokud ho nechtějí přímo zničit. Izraelci po celém světě jsou dost spjati a většinou si vzájemně pomáhají. Výsledkem jsou velké majetky, které jsou pravým důvodem závisti a nevraživosti ostatních národů.

Hlavním problém pro Izrael je, že jeho sousedi jsou zbabělí a problémy řeší prostřednictvím teroristů, které přímo, či nepřímo podporují. Pokud by totiž šli do přímého konfliktu, věřím, že by špatně dopadli. Izraelci se totiž nebojí bránit, jak také v posledních dnech dokazují, i když je za to velká část světa odsuzuje.

Po skončení příměří s Hamasem na Izrael dopadlo více než 300 raket vystřelených z Gazy, to měli Izraelci jen mlčky přihlížet a čekat, kdy raketa dopadne na ně? Podle posledních zpráv teroristé zlepšují dolet raket a už jsou schopni odpálit raketu i na 40 km, čímž mohou zasáhnout stále větší území. Jak dlouho toto měli snášet? Je přirozené, že se rozhodli bránit, nám nezbývá než litovat civilisty, kteří žijí v blízkosti základen a továren teroristů.

Nechápu, proč tolik politiků křičí cosi o zločinech Izraele, když první rakety byly jednoznačně vypáleny z území Gazy. Jednou ze základních povinností státu je přeci zajištění bezpečnosti svých obyvatel. V posledních dnech byli obyvatelé Izraele napadeni, tak je nutné udělat "opatření". Ve sdělovacích prostředcích ale nic takového nenalezneme, tam jsou jen fotky zabitých Palestinců, křičících matek, utržených končetin. Nikde nenajdeme obrázky zabitých Izraelců, svědectví přeživších raketový útok Hamasu. Sdělovací prostředky se o raketové útoky ze stran Hamasu vůbec nezajímaly, situace je začala zajímat až ve chvíli, kdy přišla důrazná odpověď, že takhle tedy ne.

Česká republika by se proto měla v nastávajícím půlroce snažit o objektivní a nestranné posuzování situace a podpořit oprávněnou snahu Izraele zajistit bezpečnost svým občanům.

Vyplatí se zmrazit ceny elektřiny?

Před čtrnácti dny mne upoutal titulek na zpravodajském portále iHeute, který hlásil něco ve smyslu zmrazte ceny na dva roky. Neodolal jsem a klikl. Záhy jsem pochopil, že jde o novou nabídku firmy ČEZ.

Prvním produktem je FIX 2010, která umožňuje uzavřít kontrakt na 2 roky s tím, že se během něj nezmění cena elektřiny. V roce 2010 slibuje navíc snížení ceny elektřiny o 4% oproti roku 2009.

Druhým je Kvartál - cena bude upravována vždy po 3 měsících, podle situace na trhu s elektřinou.

Poslední novinkou je tarif Měsíc - cena elektřiny se bude měnit každý měsíc a to podle aktuálního vývoje na burze.

Jaká z těchto nabídek je pro Vás to nejvýhodnější? Kdyby se podobná nabídka objevila minulý rok, neváhal bych a každému bych doporučil nabídku FIX 2010, spotřeba i cena elektřiny strmě rostla a tak by se každému vyplatila, ale dnes...?

V probíhající hospodářské krizi je FIX 2010 sázka na long - předpokládáme, že cena elektřiny půjde nahoru a tak vyděláme, pokud ale cena půjde dolů, proděláme. Tento produkt je zřejmě výhodný pro malé firmy, těm pomůže stabilizovat náklady, předem budou vědět, kolik za elektřinu zaplatí. Pro ČEZ je také výhodný, prodá na dva roky dopředu jasné množství energie a ochrání se tak proti možným výkyvům v cenách energie.

Osobně předpokládám, že finanční krize se v České republice projeví příští rok naplno - zvedne se nezaměstnanost, zkrachují některé podniky, bude se propouštět, šetřit. Z toho důvodu klesne i spotřeba elektřiny. Vezměme si např. Škoda Auto, která půl roku nebude pracovat v pátek, to je skoro 20% úspora elektrické energie... Škodovka si sice energii z velké části vyrábí, ale omezovat výrobu budou i menší firmy a tím pádem zase sníží spotřebu energie. Když nebude poptávka, klesnou ceny a tarif se přestane vyplácet.

Na druhou stranu je možné, že příští rok se krize přežene velice rychle a následně ceny energii poletí strmě nahoru a smažou veškeré úspory, co se v roce 2009 podaří udělat. Tento scénář mi přijde málo pravděpodobný, už jen z toho důvodu, že banky zatím nepřiznaly všechny ztrátové úvěry, které vlastní. Důkazem toho je dnešní prohlášení KBC, ve kterém odepsala 23mld. kč...

Takže jaké je řešení? Každý má svou hlavu (a také peněženku). Většina národa je líná a konzervativní něco měnit, takže pokud ČEZ nezahájí velkou kampaň, při které budou obchoďáci opruzovat lidi doma, mnoho změn tarifů nebude.