pátek 9. ledna 2009

LE Solitaire

Dnes jsme byli na obědě v této restauraci, která je umístěna v přízemí Bondy centra v Mladé Boleslavi. Restaurace je netypická tím, že je do ní velice dobře vidět zvenku, to je hlavní plus, ale i mínus. O nějaké soukromí zde tedy nemůže být řeč.

Při příchodu jsme si všimli velkého množství stolů pro 2, které byly ale většinou volné. Míst pro více osob bylo výrazně méně, volné místo pro 4 bylo jen jedno. Za 2 minuty se objevil číšník - cizinec - a přinesl jídelní lístek. K pití jsme chtěli minerálku a zelený a ovocný čaj. Objednali jsme si polední menu, nudlovou polévku a guláš a zapečené špagety se sýrem a kuřecím masem. Třetí volba již ve 12:20 nebyla dostupná.

Za 3 minuty nám přinesli pití, minerálku Mattoni, ovocný a !černý! čaj - Earl Gray. Čaje byly servírovány neobvyklým způsobem - konvička byla v šálku a lehkým zakroucením se konvička vyndala a čaj se dal nalít.

Za 10 minut bylo přineseno jídlo - porce vypadaly obstojně. Špagety s kuřecím masem prý byly dobré, ale můj guláš, nic moc. Houskové knedlíky byly domácí a výborné, o tom nemůže být sporu, ale maso, to byl horor. S masem to mělo společnou akorát barvu a tvar, ve skutečnosti to byla jedna velká šlacha, tedy vlastně 3 kostky plné šlach. Omáčka byla ostrá, ale špatné maso to prostě nevytrhlo.

Pokud plánujete navštívit tuto restauraci, pak si dejte něco italského, českým, či maďarským specialitám se vyhněte.

Windows 7 Beta je ke stažení na thepiratebay.org

Neznámí dobrodinci zpřístupnili pomocí služby bittorrent Windows 7 Beta v anglické 32bitové a 64bitové verzi. Pro všechny, bez výjimek, tedy i pro Vás.

Windows 7 navazují na předchozí radikální inovace v ovládání, tudíž absolutně nebudete vědět, kde sakra v tom system menu nalezneme vypnutí bezdrátového adaptéru, jak povolit pingy na firewallu... Slibovaná je i lepší práce z okny, funkce snap to edges, kterou už linuxové systémy jako Ubuntu a další umějí několik let. Bude mnohem větší provázanost na služby live.com, takže doufám, že si konečně nikdo bez internetového připojení nezapne počítač.

Jedná se o nejočekávanější systém, mnoho lidí je zvědavo, jestli to bude ještě větší shit, než Windows Vista a sami vývojáři před pár dny oznámili svůj úspěch, totiž že některé buildy jsou mnohem pomalejší. Systém bude samozřejmě plně 64 bitový, abychom mohli využít neuvěřitelný potenciál her a aplikací, které jsou napsané pro 64 bitový systém - že by jich bylo tak 10? Letos i Apple podlehl 64 bitové mánii a během roku představí svůj 64bitový systém Snow Leopard.

Kernel bude bohužel zřejmě shodný s Windows 2008 Server R2, který je používán Vistou SP1 a W 2008 Server.

Pokud stále máte Windows XP SP3, které se Microsoftůu už podařilo docela slušně od roku 2001 vyladit a neznáte Windows WOW, tedy vlastně Windows Vista, neváhejte a betu si určitě stáhněte, jinak se ochuzujete o neuvěřitelné zážitky!

čtvrtek 8. ledna 2009

Musí mít i Ferrari rezervu?

Včera mě ve zprávách zaujala reportáž, ve které reportéři vychvalovali novou vyhlášku, která umožní jezdit bez rezervního kola. Hned jsem si představil, jak si červené Ferrari, které občas vídávám, ve svém malém kufříku vozí rezervu. Tak jsem chvíli hledal a našel jsem, jak to doopravdy je:

Povinná výbava podle vyhlášky: "náhradní elektrické pojistky, po jedné od každého užitého druhu, po jedné náhradní žárovce od každého vnějšího světla, hever, klíč na matice (šrouby) kol, náhradní kolo, výstražný trojúhelník a lékárnička". Takže má představa se přiblížila realitě. Hledal jsem ale dále a našel vysvětlení, proč rezervu mít nemusí...

Povinnost vozit rezervu totiž neplatí v případě, pokud je vozidlo vybaveno čidly s indikací poklesu tlaku v některé z pneumatik v zorném poli řidiče a musí být vybaveno možností nouzového dojezdu. Tudíž stačí mít nějaký ten zázračný "lepicí" prostředek, kterým lze pneumatiku základně opravit, anebo mít kolo, které vydrží i proražení.

Pokud by vás přeci jen strážci zákona zastavili a měli by výhrady k Vašemu řešení, odkažte je někam a přiložte vyhlášku číslo 341 z roku 2002 sbírky § 32, která výše uvedené řešení situace připouští.

Škoda, že si novináři nenašli dostatek času, aby si výše uvedené skutečnosti zjistili a vyhnuli se tak svému dalšímu ztrapnění. To, že jsou neinformovaní i lidé z ministerstva dopravy, kteří novou vyhlášku chválili, raději komentovati nebudu.

Novoroční předsevzetí

Také jste si dali nějaké novoroční předsevzetí? Takové to přání, které se během pár dní rozplyne jako pára nad hrncem a na které si opět vzpomenete za rok? Budu pravidelně sportovat, přestanu kouřit, přestanu jezdit načerno...

Po 8 dnech někteří svá předsevzetí už dávno zapomněli, někteří se pořád snaží, hrstka svůj sen stále sní. Včera jsem jel metrem na trase C směr Dejvická. Na Staroměstské přistoupili dva revizoři a začali procházet vagon. Začal jsem tahat z batohu lítačku a čekal, jestli se jim podaří dojít až ke mně, anebo chytnou někoho až po mě.

Jaké bylo moje překvapení, když zkontrolovali nejen mne, ale i každého dalšího ve vagoně a na další stanici museli smutně vystoupit. Nebo by měli mít vlastně radost? Stal jsem se svědkem malého zázraku, protože jsem ještě nikdy ve svém životě neviděl, že by v metru revizoři nikoho nechytili. Že by se začalo blýskat na lepší časy a lidé by přestali krást? I když ceny lístků v Praze jsou vlastě také takovou krádeží za bílého dne...

neděle 4. ledna 2009

Tleskám, pane ministře

Dnes náš ministr zahraničí, Karel Schwarzenberg, ukázal, že je opravdu formát. Poslechl mé rady, kterou jsem zde před nedávnem zveřejnil a postavil se na stranu Izraele. V Otázkách Václava Moravce se totiž nebál a konstatoval, že: "V průběhu příměří vystřelil Hamas na Izrael 360 raket a 700 minometných granátů.". Jednoznačně určil hlavního viníka nastále situace - Hamas:"Kdo začíná střílet, ten vždycky ponese hlavní vinu.".

Hamas, který před několika dny jednostranně zrušil příměří, prohlásil: "To, co se stalo v Radě bezpečnosti, je fraška, která ukazuje rozsah, v jakém dominantně ovlivňují její rozhodnutí Amerika a sionistický okupant (Izrael)," citovala AFP z prohlášení mluvčího Hamasu Fauzího Barhúma. USA se k problému staví jasně, nechtějí schválit žádnou rezoluci rady bezpečnosti OSN, ve které nebude to, že Hamas je teroristická organizace, která moc v Gaze násilím uzmula legitimním palestinským úřadům.

Mluvčí Hamasu kromě toho odsoudil postoj českého předsednictví Evropské unie, který označil za "podjatý a zajišťující pokračování zločinů páchaných okupanty v Gaze". Nevěřím, že se náš ministr zalekne takovýchto "magorů" a bude držet stejný směr i nadále.

Ještě jednou, tleskám, pane ministře.

Lenost dnešních vysokoškoláků I.

V tomto semestru se na naší fakultu přihlásilo opět více lidí než loni a většina z nich chce studovat informatiku, více než polovina se proto přihlásila do bakalářského studijního programu STM. Protože se nezvýšil počet pedagogů, bylo nutné sehnat cvičící jinde a tak se sáhlo mezi talentované studenty. Tak jsem se stal cvičícím databází původně 80 studentů. Po prvních pár týdnech se počet zredukoval, některé se mi nepoštěstilo ani zahlédnout.

Prvním zlozvykem, kterého jsem si všiml, jsou pozdní příchody. Dnešní "mladí" studenti absolutně nerespektují časy začátku a konce cvičení a slézají se jako švábi na pivo. Tento jev je velice dobře pozorovatelný zvláště v nočních cvičeních od 7:30. Pokud už někteří dorazí, velice často si vytáhnout notebooky a použijí kryt jako maskovací obranné zařízení.

Takto maskováni se snaží přečkat cvičení, anižby se jich kdokoliv na cokoliv ptal, nebo je, nedej bože!, vytáhl k tabuli. Na dotaz, jestli chodí na přednášky se z 20 lidí přihlásí většinou tak 2-3, ostatní se tváří, jakoby slovo přednáška bylo urážkou. Při dotazu na triviální věc, branou na přednášce, se většina tváří, jakoby jste se jich ptali, kolik je 1+1. (My se ale ptáme, jak v jazyce SQL sečíst 1+1.) Po chvíli zjistíme, že odpověď netuší, ale slovo nevím uvodí také tím, že se to dá nalézt "na gůglu".

Když jsem jednou zavítal na přednášku, vypadalo to jako v antiekologickém ráji. Každý ze žé studentů před sebou notebook, někteří hráli hry, někteří bezcílně browsili, někteří četovali a dva sledovali slidy. Na předmět v této paralelce je zapsáno 350 studentů...

Vrchol ovšem nastává v okamžiku odevzdávání semestrálních prací. Zde zjišťujeme, že úroveň našeho středního školství za mých 6 let studia na VŠ hodně utrpěla. Nikdy bych nevěřil, kolik různých výsledků dostanu, stanovím-li deadline odevzdání na 13.týden (3.1.2009 0:00:01) Mezi nejkurioznější výsledky patří zcela jistě 6.1.2009 9:15.

V čem ale studenti vykazují ohromnou aktivitu, zapálení, nadšení, jsou výmluvy, proč se nepodařilo práci včas odevzdat. Už se nenosí výmluvy typu: "úkol mi snědl pes", ani: "Musel jsem psát dlouhý dopis babičce", (touto výmluvou nás naprosto odboural kamarád v 7 třídě ;), ale nasněžilo, tak mi nešla wifina, zafoukalo, tak se mi otočila anténa, spálil se mi počítač, zničili mi to windousy atd...

Pokračování příště...

Bordel v O2?

Před pár dny mi přišla zajímavá SMSka.

Z čísla 999210
O2: Vas pozadavek c: 59.....409 na dobiti +420......... castkou 200kc byl prijat. Po obdrzeni dobijeci SMS vypnete a zapnete Vas telefon. O2

I zaradoval jsem se, že mi O2 posílá dárek k Vánocům. Následovala SMSka:

Z čísla 999222
Kredit na Vasi O2 karte byl navysen. Stav Vaseho kreditu k 19.12.2008 13.16 je xxx Kc.

Po chvíli ale dorazila další zpráva:

Z čísla 999220
Vazeny zakazniku, na Vase telefonni cislo byl omylem dobit kredit. Tato castka Vam bude odectena. Omlouvame se za pripadne obtize. O2

Pochopil jsem, že se žádný dárek nekoná a čekal, co se bude dít dále.

Z čísla 999222
Stav uctu byl snizen.

Čekal jsem nějakou mnohem lepší hlášku, minimálně další omluvu, kdo ty SMS zprávy má pořád mazat. Zajímalo by mě, kdo co tehdy prováděl a jestli se toto stalo více lidem, jestli se občas systém O2 zblázní a začne posílat kredit na všechny strany, anebo se jen nějaký operátor překliknul.

Přestaňte pálit na Izrael

Včera mne při sledování zpráv upoutaly demontrace, protestující proti zásahu Izraele v pásmu Gazy. Omylem byla zasažena také mešita, v pořadí již pátá. Jak někdo může útočit na duchovní symbol, řekli byste si. Problém ale nastává v okamžiku, kdy zjistíme, že minulé 4 mešity byly po střechu naplněny raketami určenými pro jižní Izrael.

Podobně zajímavé bylo příměří, které předcházelo tomuto konfliktu. Během něj bylo na jižní Izrael vypáleno zhruba 400 raket, Izraelská armáda ale palbu neopětovala. Ale každé ucho se jednou utrhne a míra trpělivosti přeteče a pak to dopadá tak, jako dnes.

Izraelská armáda včera zahájila pozemní operaci, při níž chce zlikvidovat jádra Hamasu, odpalující rakety. Je to krok odvážný, kdo viděl Black Hawk Down jistě pochopí, že boj ve městě je to nejhorší, co vojáka může potkat. Na druhou stranu ubyde přímých nevinných civilních obětí, protože ustane masivní bombardování, cíle budou ničeny pomocí pěchoty a ta většinou rozezná útočníka od civilisty, i když v případě pásma Gazy může být útočníkem i 12 letý chlapec s kočárkem...

Jsem zvědav, jak se k této situaci postaví naši představitelé, kteří momentálně předsedají EU.