středa 20. května 2009

Jsem ultrakonzervativec?

Kamarád hraje v rockové kapele The Slots a pozval nás na koncert do Lucerna Music Baru. Vše mělo začít ve 2100, jejich kapela ve 2200. Je zajímavé, jaká skladba lidí se před devátou pohybuje ve Vodičkově ulici, jsou to převážně turisté a pak pražská mládež. V KFC mají poloprázdno, nebo chcete-li poloplno a semtam se najde i nějaké auto.

U vchodu do pasáže jsme si nemohli nevšimnout velkých transparentů, takže jsme vchod do sklepení bez problémů nalezli, zaplatili 120kč vstupného a byli vpuštěni vyhazovači dovnitř.

Do baru se jde po schodech, je umístěn ve druhém podzemním patře. Už u vchodu byla slyšet muzika, s každým dalším sestoupeným schodem sílila na intenzitě. Po sestoupení na úplné dno už jsme neslyšeli slova, na pódiu poskakovala banda zvláštních individuí, kterých bych se, potkat je v noci v metru, bál. Zdálky to celé vypadalo jako muzikál planeta opic, vřeštění do mikrofonů jen potvrzovalo můj dojem.

Zastavili jsme se na baru, abychom si dali pivo. Cena pěkná, 38kč za 12 Plzeň. Za tu cenu bych očekával dobrý servis, ale ouha, česká klasika, lidi je třeba drbat všude, 1cm podmírák, kolega na tom byl podobně. Znovu jsem si posteskl, že snad neznám hospodu, kam by se tento mor nedostal a položil pivo na barový pultík. Hladina se začala klepat v rytmu hudby a já měl najednou pocit, že mi někdo volá. Klepaly se mi kalhoty! Že hudba bude tak silná jsem opravdu nečekal.

Jak se blížila 22 hodina, přicházely do baru děti věku 13-18 let. Některé pily pivo, jiné sodu či kolu. To nemají děti nic lepšího na práci, co na to jejich rodiče, začal jsem si uvědomovat, že dnešní mládež už asi přestávám chápat. Zaplatit 120 kč za to, že ohluchnu ve sklepě, vypiju předražené nedolité pivo a při troše štěstí mě nikdo neokrade, to má být vrchol úspěchu?

Kolem 2200 nastoupila kapela The Slots a začala hrát. Ač jsem byl ujištěn, že hrají o něco tišeji, téměř ihned se mi rozechvěly kalhoty :) Některé songy byly docela melodické, při některých diváctvo foukalo bublifukem, či nadšeně skákalo. Ve 2320 koncert skončil a následoval bezejmenný hudebník s kytarou. Nešetřil ji, ale konečně jsem slyšel vlastní slova.

Ke konci kapela vyzvala k podpoře Rock café, které má momentálně zakázanou hudební produkci z důvodu nadměrné hlučnosti. Představa, že bydlím o pár pater výše a denně slyším rachot jako dnes, mě naplňuje děsem. Zlatý panelák. Ukamenujte mě, ale asi jsem fakt konzervativní.

úterý 19. května 2009

Windows 7 dražší než předchůdci

Windows 7 budou nejspíše dražší než jejich předchůdci, s takovou zprávou dnes přišly některé zpravodajské servery. Dále upřesnily informaci ohledně bezplatného upgradu Windows Vista na Windows 7 - tato možnost bude pouze v případě zakoupení Vist krátce před uvedením W7.

Lze se něčemu divit? Microsoft dlouhou dobu ovládá trh s operačními systémy pro domácí uživatele a v dohledné době ho jen tak neopustí. Konkurence v podstatě není, předražené výrobky od Apple, nebo Linux bez jakékoliv mediální propagace a horší podporou si jen tak někdo nepořídí. W7 budou v době uvedení stát nejspíše víc než 200 USD! Za tuto cenu už pořídíme slušný procesor, nebo grafickou kartu. Proč MS také nenabízí malý a rychlý OS, vzpomínáte, kolik MB měla instalace W98? Dnes máme mnohem výkonnější stroje, tak proč PC nabíhá stále stejnou dobu, někdy dokonce i déle. I můj mobil je výkonnější než výpočetní centrum, které kdysi vyslalo člověka na měsíc.

S uvedením Vist jsem si říkal takhle tedy ne, raději přejdu na Linux a nakonec mám v notebooku operační systémy 3. XP – na normální práci, Visty – když se uklepnu v boot menu, anebo chci někomu ukázat, jak to nejde a Gentoo Linux – když dělám něco do školy, anebo XP zrovna trucují. Jak jsem očekával, zpočátku to s uvedením Vist vypadalo na pěkný propadák a ztrátu pozic, ale nakonec se odehrál pravý opak. Hlavně díky obrovskému množství prodaných OEM licencí (jednu mám v notebooku i já) se Vist prodalo v prvních měsících téměř 2x tolik, co dnes stále populárních XPček.

Pokud se ale podíváme na statistiky návštěvnosti některých našich větších webů zjistíme, že v české kotlině stále vedou XP a IE.