středa 1. července 2009

Novoměstský pivovar

Dnes večer jsme se sešli v tomto podniku ve Vodičkově ulici. Po vcelku komplikovaném vstupu jsme otevřenou terasu našli, pivovar je opravdu velký komplex. http://www.npivovar.cz/

První pohled do ceníku nás ujistil, že se nejedná o obyčejnou “hospodu”, pivo si tu vaří vlastní a ceny odpovídají adrese. Personál byl oblečen stylově – takto si představuji úbor v pivovaru z počátku minulého století.

Pivo jsme dostali velice rychle, překvapil mě jen zákal, pivo(36kč) ale bylo údajně kvasnicové, což by zákal vysvětlovalo. Po chvíli strávené v restauraci jsme zjistili, že obsluha není tak skvělá, jak ze začátku vypadala. S prázdnou sklenicí jsem čekal asi 20 minut, než se kolem mihnul číšník a sklenici sebral. Protože jsem další den ráno měl jet autem, přešel jsem na kolu (30kč).

Po delší době se opět objevil číšník a tak jsem si objednal něco k jídlu, na lístku mě zaujala houbová polévka podávaná v chlebu. 130 korun se může zdát moc, ale ve srovnání s ostatními jídly to byla ještě vcelku rozumná cena. Za 20 minut jsem měl polévku na stole. Polévky moc nebylo, byla celkem dobrá, navíc chlebový hrnec měl i pokličku :D

Specialitou, která nás v této hospodě zaujala je možnost načepovat si pivo sám – obsluha přinese vysoký válec, ve kterém jsou dva, nebo tři litry piva a dole je malá pípa. Host si poté může sám natočit, kolik chce. 2 litry takto servírovaného piva ale vyjdou na 200kč.

Takže shrnuto, podtrženo, jídlem ani pitím restaurace neurazí, ale ani nenadchne. Místo naleznete celkem bez problémů, a to i pro větší počet lidí, výhodou je nízká hladina hluku – nehraje zde žádná hudba ani plazmová televize. V podniku této cenové kategorie bych ale očekával vřelejší přístup personálu.

úterý 30. června 2009

Konec The Pirate Bay ?

Server cdr.cz přinesl dnes šokující informaci: Server TPB byl údajně zakoupen švédskou softwarovou firmou Global Gaming Factory X AB. Během dne se tato informace bohužel potvrdila. Je to konec jedné etapy internetu? TPB byl symbolem nezřízeného torrentového šílenství, které mnozí ISP proklínali, uživatelé oslavovali. Jak trackery mizely nabýval server TPB významu, až se z něj stal největší vyhledavač torrentů na světě.

Po prohraném soudu se zdálo, že se piráti nevzdají a budou bojovat dál, prodej serveru ale mnozí berou jako jisté vyvěšení bílé vlajky. Společnost GGF X AB zároveň koupila i švédskou Peerialism, která vytvořila technologii P2P 2.0. Chce své aktivity směřovat k legalizaci stahování a nějakým způsobem refundovat vydavatelstvím ztráty způsobené stahováním.

Kam se producentská lobby obrátí dále? S vysokou pravděpodobností to budou elektronické úložny typu rapidshare, megaupload a další.