středa 11. listopadu 2009

Kdy bude stávka pražské MHD?

Poslední dobou se hodně mluví o stávce v DPP. V posledních hodinách již otázka nestojí zda, ale kdy. Termín pro splnění požadavků byl stanoven na dnešní půlnoc, stávka by tedy mohla být již zítra, ale každý rozumně uvažující člověk by ji zítra čekal, to je v přímém rozporu s prohlášením odborářů, že nechtějí, aby se na stávku mohla Praha připravit.

V pátek je v Praze jen ten, kdo opravdu musí, většina studentů již školu nemá, takže dopady by nebyly až tak zásadní. O víkendu nepřipadá stávka v úvahu, minula by se účinkem.

V pondělí je den před státním svátkem, spousta lidí toho využije a vezme si volno, 4 dny volna v kuse, to je super. V úterý by stávka byla pěkná, dala by se spojit s oslavami 17. listopadu a mohli bychom společně zvonit klíči pod okny zkorumpovaných politiků, ale obávám se, že tuto variantu odboráři nevyužijí. Takže dalším dnem, kdy přichází v úvahu stávka je příští pondělí, ale to už je příliš daleko na to, aby se udržela v podvědomí lidí.

Vidím to tedy tak, že zítra budu, asi velice překvapen, chodit pěšky.

AutoScroll

V jedné mojí aplikaci, která je dlouhodobě optimalizovaná pro rozlišení 1024x768 se objevil požadavek na zmenšení. Svět se mění, všechno je menší a menší, takže i netbooky, které se ve firmě začaly objevovat nemohou konkurovat 15’’ displayům.

Začal jsem povolením hodnoty AutoScroll v hlavním okně a doufal, že tím je vše hotovo. Okno se ale chovalo dost zvláště. Po chvíli boje jsem otevřel manuál a dočetl se o čemsi jménem AutoScrollMinSize – parametr udává minimální velikost okna, ve které ještě scrollovací pruhy nejsou. Stačilo rozumně nastavit velikost, stejně jako velikost celého okna a voilá, hotovo.