pátek 5. března 2010

Jak zrušit povinné ručení

Když mi před pár měsíci přišel dopi, že mám opět zaplatit pravidelnou čtvrtletní splátku povinného ručení za svůj koráb silnic – Felicia 1.9D, tak jsem zahrabal ve starých účtech a zjistil, že platím opět více, než loňský rok a to mám přitom bonus 30 procent. I řekl jsem dost a zjišťoval, jak je možné vypovědět povinné ručení.

To bohužel upravuje zákon 37/2004 Sb. Stanoví, že lze pojistku vypovědět pouze ke konci pojistného období, podmínkou však je doručení výpovědi druhé straně nejméně 6 týdnů před tímto datem. Další možností je vypovědět pojistku do 2 měsíců od uzavření smlouvy a konečně Vám může dát výpověď pojišťovna, do 3 měsíců od nahlášení pojistné události. Samozřejmě smlouva zaniká prodejem vozidla.

No a mé zkušenosti? Včera jsem se konečně odhodlal k návštěvě pobočky České pojišťovny, u které jsem pojistku měl. Je skvělé, že jsem se cenou mohl rovnat s většinou aut typu Audi, BMW…, protože ČP striktně stanovuje cenu podle objemu motoru. Fajn, takže kategorie 1,850-2500 ccm, větší je jen nad 2500ccm. Byl jsem blb, že jsem si porovnání cen neudělal dříve, až loni a to už jsem super pojistku vypovědět nemohl.

Na pobočku jsem přišel šikovně kolem 1200, skutečně tam nikdo nebyl, ani slečny za přepážkami. Po 15 minutách čekání konečně cinklo moje číslo a já mohl vylíčit svůj problém. Paní se na mne lehce usmála a se skelným pohledem mi sdělila, že jejich systém má dnes již 1,5 hodiny poruchu a že nikdo neví, jak dlouho to ještě bude trvat. Cooool. Člověk by řekl, že za ty peníze, které jsem jim tam nasypal budou schopni používat něco, jménem papír, aby vyřídili požadavky klientů. Dodala ale, že bychom se jistě dohodli na nějaké nižší sazbě. Vzhledem k tomu, že mám vyhlédnutou AXA pojišťovnu, která pojišťuje na výkon – tj. mých 47kW pohodlně splňuje nejslabší kategorii – jsem tomu moc šancí nedával. Rozloučil jsem se s tím, že se stavím později.

Dnes ráno jsem se vydal ve sněhové vánici do naší pobočky v okresním městě. Kupodivu se v 1000 pracovalo jak ve fabrice, ale pořadová čísílka se vůbec neměnila. Slyšel jsem ze dvou přepážek hovor evidentně známých lidí, jak si vyprávějí o svých problémech s PC a zvířaty. Že by si v ČP najímali komparz, aby nemuseli obsluhovat klienty? Hrdinně jsem vydržel dalších 15 minut, až jsem přišel “na řadu”. Opět jsem sdělil, že se mi nelíbí výše pojistného, slečna řekla dobře, vyjela z tiskárny žádost a za 2 minuty jsem byl pryč. Čekal bych alespoň nějaké přesvědčování, abych u jejich společnosti zůstal, ale nic…

Příští týden zkusím navštívit AXA pojišťovnu a budu doufat, že se mi podařilo ušetřit 60 procent nákladů na povinné ručení.

pondělí 1. března 2010

Windows 7 a titulky

Již od doby, kdy jsem nainstaloval tento (až na pár detailů) skvělý systém jsem se pokoušel vyřešit pár problémů. Prvním je streamování kolejní televize, aniž bych musel vypínat ESET firewall. Vzhledem k tomu, že mám před PC předřazený HW firewall to není kriticky nutná věc.

Další vychytávkou, která mi nefunguje, je můj MSI Mega Sky 580 DVB-T tuner. Jedinci, který by mi s tímto problémem poradil, bych byl neskutečně vděčný a třeba bych pustil i nějaký ten chlup;) Ale zatím to vypadá tak, že si spíše budu nucen koupit nějaký nový DVB-T tuner s přímou podporou W7.

V mém seznamu je o něco níže ROBSON modul, kterého ovladače sice najdou, ale to je tak vše, co s ním dělají, žádné zrychlené startování se nekoná. Dále IRDA modul, který se mi podařilo zatím rozchodit pouze ve výrobcem dodávaných Windows Vista, ve W7 už kupodivu opět nefunguje. To, že mi přestala fungovat synchronizace s mobilem mě také prozatím nechává ledově klidným, to, jestli mi funguje skutečně Bluetooth raději nebudu zjišťovat.

Nejdůležitější ze všech ale v seznamu byly titulky. Proč už konečně WMP neumí přehrát titulky, že by to byl takový skrytý boj s pirátstvím? No nic, klasicky jsem nainstaloval nejnovější FFMPEG a myslel, že je tím vše vyřešeno, ve Vistách toto ke štěstí stačilo. Ouha, nic, titulky nikde :(

Takže nezbývá, než googlit… Zakrátko jsem našel návod, který doporučoval převzít vlastnictví souborů:
MP4SDECD.DLL
MP43DECD.DLL
MPG4DECD.DLL

které se nacházejí ve složce windows/system32, přejmenovat je a následně nainstalovat ffdshow. Vlastníka jsem změnil, ale soubory se mi přesto nepodařilo přejmenovat – soubory byly údajně používány…

Další, co jsem našel byla utilita MCDU – Vista/7 Media Center Decoder Utility, která umožňuje zvolit, jaké decodery se použijí pro video a audio. Bohužel, ani s tímto programem jsem nebyl úspěšný.

Včera jsem se opět pustil do boje s větrnými mlýny a zkusil aktualizovat ffdshow, překvapila mne nová záložka DXVA, to ve mě vykřesalo jiskřičku naděje. Nicméně se nestalo stále nic :)

Už jsem vše chtěl vzdát a nechat na někdy jindy, ale na jednom fóru jsem našel odkaz na program Win7DS Filter Tweaker, který formou takového průvodce umožňuje zvolit, jaké ovladače se mají používat. Když jsem pustil seriál s titulkami, ani jsem nevěřil, že se mi skutečně pouští ffdshow a já vidím titulky. Tak teď už jen opravit těch zbývajících 29 nefunkčních věcí ;)

Restaurace Pod křídlem noci

Minulou středu jsme byli na obědě v restauraci, která je v těsné blízkosti Národního divadla a nese tajemný název Pod křídlem noci. V restauraci mě ihned zaujaly velké fotografie umělců od českého fotografa Jadrana Šetlíka, dále pak majestátný bar, který dominuje celé restauraci.

Na baru mají všechny možné i nemožné alkoholické nápoje, zvláštní vitrína je vyhrazena francouzským Cognacům. Po usednutí na místo k nám ihned přišel perfektně oblečený číšník, který nám doporučil denní nabídku – husičku, anebo kančíka. Po chvíli váhání jsme zvolili polévku s játrovými knedlíčky, kančí steak s kroketami a k pití minerálku a malé pivo.

K polévce nebylo podáváno pečivo, ale když z piva ukápla na stůl kapka, číšník si toho všiml a za chvíli přispěchal s ubrouskem a stůl otřel, šokující, že? Na polévku jsme nečekali a splnila všechny moje očekávání, ač játrové knedlíčky nejsou mým hobby.

Za pár minut po polévce nám byl již servírován kaneček na víně s kroketami. Plátky byly špikovány a maso bylo pěkně jemné, krokety byly takové podlouhlé válečky, tedy nikoliv klasické kuličky. Byly sice pekelně horké, ale to rozhodně nelze považovat za mínus. V omáčce jsem kromě  vína cítil chuť švestek a možná že i medu?

Poté jsme si ještě objednali dezert, kávu a čaj. Bohužel, zde jsem byl trochu zklamán, že v nabídce není žádný sypaný čaj, ale sáčkový Eilles zase není úplně špatný. Palačinky s broskví a Čokoládový dort s meruňkovým pyré a čerstvou šlehačkou byly též výborné, na naši připomínku že dort je vlastně Sachr číšník hned odvětil, jestli je v tom nějaký problém, možná by ten dort šel i vrátit ;)

Toalety byly také samozřejmě v perfektním stavu, menším mínusem je možná malá nehlídaná šatnička, ale opět můžeme namítnout, že je na ní ze všech stran vidět. Nespornou výhodou restaurace je i to, že přes oběd se zde nekouří a nehraje tu ani žádná hudba. Celkem nás tento oběd stál něco málo přes 400kč, tedy cca 200kč na osobu. Posledním mínusem je otevírací doba: Po-St 11-16, Čt-Pá 11-23, So,Ne zavřeno nedává moc možností, kdy tuto restauraci navštívit. Navíc se ve čtvrtek a pátek pořádá extra představení, kdy Vás obsluhují slepci a jíte potmě, menu pak stojí 790kč.

Hledáte-li klid, skvělou obsluhu a jídlo na podobné perfektní úrovní, pak je tato restaurace jistě správnou volbou.