čtvrtek 11. března 2010

Kdy Češi dostanou rozum?

Předevčírem jsem byl na obědě ve studentské menze UK. Toto zařízení skýtá mnoho výhod. Začněme garancí čisté kuchyně, nemůže se Vám tedy stát něco podobného, co ukazovali tento týden v pořadu Ano, šéfe! Tedy žádná plíseň ani nazelenalé maso. Další výhodou je nízká cena, 35kč za polévku, hlavní jídlo, někdy desert a čaj, za tolik se v Praze nenajíte. Zvláštní, že mensy ČVUT nejsou v tomto absolutně schopné konkurovat a ceny se pohybují od 50kč za tuto sestavu výše, ale to by bylo předmětem samostatného článku. Poslední výhodou je, že do menz UK chodí ve velké míře studentky.

Ale abych se dostal k tématu, sedáme si ke stolu, ob místo sedí dva kluci, jeden z nich náš příchod evidentně nelibě nese. V ruce má nějaké desky s grafy a částkami 126kč, 250kč atd… Stačí pár vět a chápu, o co jde: “No ty mi tady podepíšeš smlouvu a pak začneš shánět lidi. Z každýho budeš mít provizi a až oni seženou lidi, budeš mít provizi z provizí. A tak dále. A tak se budeš postupně vypracovávat v tomhle žebříčku, až můžeš být kapitán, nebo generální ředitel, nebo dokonce prezident. A co je na tom dobrý je to, že těhle lidí může být víc, podle toho, jak se snažej.”

Zde jeho spolužák evidentně ucítil jeden z mnoha problémů: “A už jsou nějací prezidenti?” “Ne, to ne, zatím se začíná, ale už máme 5 generálních ředitelů.” Čekal jsem, že tímto hovor skončí a pan letadlo bude odkázán do příslušných míst, ale oběť se ptala dál: “A proč mám platit garanční fond?” “No z něj se přece vracej provize, když někdo zruší pojištění v prvních 14 dnech. Uniqua, Generalli, ČSOB, Kooperativa, každá to má jinak a znáš to, peníze na účtě se přece hned utratí a pak bysis na vrácení provizí musel půjčit a byl by problém, proto tu máme ten 5000kč rezervní povinný fond.”

“A co Karel, ten už podepsal?” “Ano, a Vašek taky. Znáš ho, a to on dělá pro ten XXXkredit, půjčej ti 100litrů na 3 roky a ty přeplatíš 100, drsná lichva, to bych dělat nemohl…”

Evidentně fungující metoda přesvědčovací metoda, když to podepsali spolužáci, tak proč bych nemohl já. “Ale oni nechtěj shánět lidi, chtějí si stejně spořit a tak mi to tu podepsali a mají to levnější. Navíc ještě to super levný telefonování, to je nabídka, kterou prostě nemůžeš odmítnout….”

Hovor se vedl v podobném duchu dále a dále, až dojedli a odešli. Když jsem o víkendu viděl komedii “U mě dobrý” a herečka vytáhla produkty Rumway (parodie na Amway), dob5e jsem se pobavil. Divoká 90. léta, skořápkáři a pyramidové hry, ok, ale dnes? MLM (multi-level marketing) odborníci mě zde nejspíše ušlapou, proč haním něco, s čím nemám zkušenosti, a že to samozřejmě funguje, ale postupem času jsem si vytvořil svůj názor:

“Bez práce nejsou koláče. O provizi z provize slyšeti, hovor rychle ukončiti."

středa 10. března 2010

Google končí s cenzurou v Číne

Lepší dárek si k 51. výročí svého povstání asi nemohli Tibeťané přát, společnost Google se rozhodla, že končí s cenzurou v Číně, i kdyby jí to mělo zcela tento trh uzavřít. Čas ukáže, nakolik vážně je myšleno toto rozhodnutí a jestli se případně přidají i ostatní významné servery, které doposud svůj obsah pro Čínu cenzurují.

Čína už totiž dávno není malé děcko, kterému můžete beztrestně sebrat kyblíček, jak se stále častěji ukazuje, např. když se chtěl prezident Obama setkat s Dalajlámou, stačil jeden telefonát z Číny a schůzka byla zrušena. Jen připomínám, že od roku 1991 se s dalajlamou sešel každý prezident USA, tedy i spoustou lidí tolik nenáviděný G.W.Bush. Důvody tohoto rozhodnutí jsou prosté, Čína je největším věřitelem USA a finanční krize tento fakt ještě více zdůraznila. Čínský trh je obrovský a má velký potenciál, neúčast v něm může každou společnost hodně mrzet.

Takže Google si rozhodně opět zaslouží palec nahoru.

Proč kupovat legální software

Jsem dlouholetým fanouškem leteckých simulátorů, první, který jsem měl byl MS Flight Simulator 2.0 – originál, krabice mám dodnes doma. No první vlastně nebyl, předtím jsem měl na 8bitovém ZX Spectru věci jako Boulder dam a podobné, ve své době špičkové simulace, ale dnes by nejspíš většina lidí nechápala, co jsou ty černé čárky na obrazovce :)

Následovaly další jako F117, F15 a další legendární řežby, X-Wing vs. Tie-Fighter bych do této kategorie jistě mohl také zařadit. Postupem času ale leteckých simulátorů ubývalo, dnes mám již pocit, že toto odvětví zajímá jen naprosté nadšence a tak se nevydávají žádné nové věci, výjimku snad tvoří H.A.W.X., který je ale prachsprostou arkádou a se simulací letu má pramálo společného.

Proto největší počet nalétaných hodin mám na FS 2004, protože FSX, který paradoxně vyšel již před 4 roky má stále velké HW požadavky. Nicméně s příchodem Windows 7 jsem si řekl, že přetrpím nějaké to občasné zaškobrtnutí a budu DirectX ready, nainstaluju FSX. Zjistil jsem, že originální hra stojí kolem 700kč, ale nechtěl jsem čekat, tak jsem si stáhl ze známého serveru rapidshare.com pirátskou verzi. Následně oba servicepacky a začal hrát. Pak ve mně ale hlodalo svědomí, jeden z mála produktů Microsoftu, který stojí za ty peníze a já mám jediný originál z roku 1,2? OK, hurá do eshopu a koupit originál.

Za 2 dny mi přišlo avízo, že je hra již skladem – edice GOLD i s Acceleration packem, který přidává nová letadla a mise. Obětoval jsem se a zajel kamsi do Radlic, abych hru vyzvedl a těšil se, jak budu hrdým uživatelem originální hry. Hra už nebyla zabalena ve velké barevné krabici s tlustým manuálem, ale v úzkém slimcase DVD obalu, po jehož otevření na mne navíc vypadly 3 placky.

Po vložení Acceleration packu im hra sdělila, že musím mít aktivovaný FSX SP2. Dobrá, vložil jsem DVD FSX1 a zvolil opravit. Tato volba po 30 minutách doběhla, žel se stejným výsledkem. Zvolil jsem další logickou variantu – odinstalovat. Za 5 minut byla pirátská kopie minulostí a já mohl začít instalovat originál.

Po spuštění autorunu jsem ale nevěřil svým očím! Chyba – Flight Simulator X is already installed. Zkusil jsem smazat všechny složky od FSX, ale bezvýsledně. Projel jsem registry a mazal vše, co začínalo na FSX, ale pořád nic. Při googlení jsem zjistil, že nejsem zdaleka sám, kdo má problém nainstalovat Flight Simulator X po deinstalaci. Nakonec jsem na nějakém polozapadlém webu našel radu: Hledejte klíč v registrech s názvem: 9527A496-5DF9-412A-ADC7-168BA5379CA Klíč se smaže a hra již dovolí instalaci. Ano, skutečně, podařilo se a já dnes již létám s originálním FSX GOLD :)

pondělí 8. března 2010

Vyhrajte HTC Tattoo s Androidem

Máte umělecké vlohy, neotřelé nápady, nebo máte hodně kamarádů? Na adrese http://www.tattoomyhtc.cz máte šanci vyhrát HTC Tattoo a k tomu nějaké ty korunky. V čem celá soutěž spočívá? HTC Tattoo je první model HTC, který umožňuje vyměňovat kryty telefonu tak snadno, jako za časů legendárních Nokií. Vašim úkolem je navrhnout nějaký pěkný kryt, pro který bude hlasovat buď odborná porota, anebo laická veřejnost.

Bohužel je systém nastaven tak, že preferuje již poslané kryty, a nové znevýhodňuje. Na první stránce Hlasuj jsou totiž k vidění kryty s největším počtem hlasů, většina hlasujících proto zvolí nejspíše některý z těchto a nebudou se proklikávat na 245. podstránku.

Proto je největší šance pro toho, kdo má hodně kamarádů, popř. využije některé sociální sítě. Osobně zvažuji, že bych se přihlásil do soutěže s tím, že výhru věnuji na dobročinné účely – např. dětskému domovu http://www.skolanacelne.cz/ Věřím, že tímto způsobem by se mi podařilo celou soutěž vyhrát a 100000 kč by mohlo posloužit dobrému účelu.

PeerGuardian je mrtev, ať žije PeerBlock!

Jednou z mnoha věcí, které mi na Windows 7 vadily, byl nefunkční PeerGuardian. Tomuto prográmku jsem se již v minulosti jednou zabýval – filtruje známé spammery, špiónské boty a jinou nežádoucí havěť. Sice v případě, že přijímáme streamovanou televizi slušně zatěžuje CPU, ale s dnešními vícejádry se to dá přežít. Pátral jsem na fóru, jak PG2 rozchodit a nalezl jsem příspěvek, že vývoj PG2 skončil a dále pokračuje PeerBlock.

Nedalo mnoho práce nalézt adresu http://www.peerblock.com/ a stáhnout aktuální verzi. Co se tedy vlastně změnilo?

1. PeerBlock je opensource, v případě zájmu můžete vytvořit vlastní personalizovanou verzi, anebo opravit případnou chybu. Kód je hostován na google code - http://code.google.com/p/peerblock/

2. Základní seznamy nežádoucích adres jsou integrovány přímo do kódu a nemusíme spoléhat na update, který v PG2 občas končil chybou.

3. Aktualizace zabanovaných adres skutečně funguje.

4. Ve Windows 7 funguje skvěle a nepadá ;)

Kromě tohoto se ale nezměnilo nic, PB je forkem PG2, takže i uživatelské rozhraní je naprosto totožné s předchozím produktem.

Autoři žádají uživatele o propagaci tohoto produktu prostřednictvím blogů, či odkazů, aby se všichni dosavadní uživatelé PG2 o této novince dozvěděli.

neděle 7. března 2010

Neplatné peníze

Občas se v šuplíku najdou peníze staré několik let a pokud na sobě nemají nápis Československá socialistická republika, je velká šance, že platí. Výjimka potvrzující pravidlo je například stokoruna, která se mi dostala do rukou, z roku 1993, která postrádá některé bezpečnostní prvky. Kam s ní? Do České národní banky.

Stačí zajet metrem B do stanice náměstí republiky a pak již nelze přehlédnout majestátní budovu naproti Obecnímu domu. Hned u vchodu Vás čeká důkladná bezpečnostní prohlídka – rentgen atd., boty se zatím zouvat nemusí ;) Pak stačí zahnout do místnosti vpravo, kde jsou pokladny, vyzvednete si lísteček jako na poště a pak už jen čekáte.

Paní mi bez jakéhokoliv zaváhání poslala dvě kovové padesátikoruny a tak jsem byl za pár minut pryč. Žádné vyplňování formulářů, ani další nesmyly. Když jsem ale do místnosti zahnul, bylo v ní velké množství školáků a tak jsem zjistil zajímavou věc, ČNB má expozici “Lidé a peníze”, která je ve starém trezoru, a ukazuje, jak se postupně vyvíjela platidla. Mušličky na začátku a platební karty a papíry z hologramem na konci.

Expozici navštíví ročně v průměru 15000 lidí a kapacita 34 lidí na jednu prohlídku bývá ze 70 procent naplněna, je proto dobré si místa rezervovat předem. Více informací na adrese http://www.cnb.cz/cs/verejnost/expozice_cnb/ .