pondělí 7. června 2010

Jsem student a jsem pro školné

Tento článek mne dnes trochu zvedl ze židle. Jistý student nejtěžšího gymplu v naší kotlině (rozuměj VŠE), si na blogu iDnes stěžuje, že chce zavedení školného. Jak jsem z vlastních zkušeností poznal, studentům VŠE chybí základy matematiky. Rátajtě s námi:

Semestr studia na slušné škole stojí 40 000kč – to je ročně 80 000kč. Náklady na kolej jsou kolem 3000 měsíčně, jídlo v menze pořídíte za 45kč. To je při 20 jídlech měsíčně 900, k tomu podobné náklady na večeře, půlka na snídani a máme za jídlo 2200 a to jen v pracovních dnech. O víkendech se drží půst. Lítačka za cca 240kč a semtam je potřeba si koupit nějaké oblečení.sečteme-li to, dostaneme se k minimálně 8 000kč měsíčně na náklady na život a to si studium moc neužijeme. Celkem za rok 2x40 000+ 12x8000=176 000kč ročně. Docela pálka na jednoho vysokoškoláka, že?

Takže za 5 let studia to je 880 000kč a to ještě nepočítám takové ty nesmysly, jako inflaci, a že bychom si tuto částku někde půjčili, tj. naskakovaly by nám úroky, anebo zlomené končetiny.

Takže po 5 letech studia máme dluh zhruba milion korun. Super, ne? Budeme spoléhat na to, že nám banka dá slušný úrok, takže nám na dalších 20 let zbývá splácet krásných 7000 korun. Super, ne?

No a teď si představte, že potřebujete bydlení, auto, manželku, děti, kolik pak bude činit výše Vaší splátky? Ale nebojte, v zahraničí je pořád poptávka po orgánech, při troše štěstí se Vám podaří střelit ledvinu.

Proto se mi zdá, že někteří prostě neumějí počítat. Ano, budete mi oponovat, že zavedení symbolického školného ve výši 1000korun měsíčně nikoho nezabije, ale bohužel, ani ničemu nepomůže. 1000 kč nedonutí studenty k větší kázni a nevytrhne školám trn v podobě nedostatku financí.

Co reformu postavit jinak a zavést podmíněné odložené školné v závislosti na tom, kolik let se následně odpracuje na území ČR? Po odpracovaných 10 letech by se nutnost splatit školné smazala. Tak nebudeme nutit doktory k emigraci, protože jinak by nebyli schopni takovéto půjčky splácet a zaměstnaní VŠ zaplatí za 10 let ve vytvořené hodnotě školné několikrát.

Dalším opatřením by mohlo být zavedení plného školného na nepotřebné kejklířské školy, jako je DAMU, FAMU a podobné. Absolventi těžko hledají práci a to, co zaplatí na spotřební dani z alkoholu rozhodně studia nezaplatí.

A teď mě sežerte :)