pátek 9. července 2010

Kdo má právo používat modrý maják?

Včera jsem kolem 2030 přicházel na Palacké náměstí a proti mě po silnici jel automobil se zapnutými modrými majáky. Na první pohled mne toto vozidlo zaujalo, protože majáky byly netradiční, navíc na autě bylo napsáno PET medic. Inu zapamatoval jsem si tento nápis s tím, že mi strýček Google jistě řekne, o co se vlastně jedná.

Tedy, z oficiálních stránek http://www.pet-medic.cz/ se dočteme, že jde o soukromou zdravotní záchrannou službu pro zvířata. Nabízí takové úlety, jako je ventilátor, resuscitace, dokonce i pitva zvířete. Začalo ve mě bublat, na toto je možné získat modrý maják? Jsem zvyklý, že modré majáky už mají některé soukromé bezpečnostní služby, plynaři, dopravní podnik atd atd atd, ale tohle mi přijde opravdu překračující všechny meze.

Po progooglování navíc zjistíme, že se tato společnost už účastnila minimálně jedné nehody, při níž snad naštěstí nebyl nikdo vážně zraněn. (http://pitbullshop.cz/chovatelske-potreby/btsc-charita/samolepka-pet-medic?zenid=30e2e90f57d66feec364e96aa01b675d) Na různých fórech se objevují příspěvky jak odpůrců, tak zastánců této služby. Největší zřejmě zde: http://www.transporterclub.cz/forum/viewtopic.php?f=10&t=418 Po pročtení uznávám, že pokud s touto službou úzce spolupracují hasiči a další jednotky IZS, tak je použití ve velice velice ojedinělých případech diskutovatelné, ale kdo byl v poslední době v centru Prahy ví, že je tu dost “přemajákováno”. Takže bych v těchto velice ojedinělých případech požadoval asistenci policie a tudíž by modrý maják byl zbytečný.

Čekám, kdy se s majáčkem objeví i auto pivovarů s odůvodněním, že je potřeba rychle spravit pivovod v sazka areně…

úterý 6. července 2010

How to dissasembly Toshiba A200

Aneb, jak rozdělat notebook Toshiba A200.

Můj notebook v posledních dnech začal připomínat spíše vysloužilý traktor značky Zetor, než výkřik moderní techniky. Zaslechl jsem zlé zvěsti, že rozdělat Toshibu Satellite A200 není žádný med. Můj předchozí notebook Tecra A3 od stejné značky vykazovala potřebu takřka utrhnutí krytky reproduktorů, tak jsem se oprávněně děsil, že mne něco podobného čeká i nyní.

Nalezl jsem na webu návod na vynikajících stránkách irisvista. (http://www.irisvista.com/tech/laptops/toshiba-satellite-a205/laptop-disassembly-1.htm) Bohužel tento návod, k mému velkému zděšení, neodpovídal realitě. Chlubí se, že je pro modely A200 i A205, ale není tomu tak. Takže jak skutečně rozdělat Toshibu A200:

Zaprvé odpojíme notebook od proudu a vyndáme baterii. Utrhneme opatrně lištu, která je nad klávesnicí. Je opravdu tenká, asi 1 cm, nemyslím tu, která kryje reproduktory. Detail ukazuje obrázek:

04072010009

Dále odšroubujeme dva šroubky, které drží klávesnici a odcvakneme západku, která klávesnici drží.

04072010010

Pak notebook otočíme a odšroubujeme všechny možné krytky, které na notebooku jsou. Pak použijeme šroubovák TORX 8 a vyšroubujeme všechny šroubky s popiskem F8. Pak odšroubujeme i ty s popiskem F4. Nakonec odšroubujeme i ty bez popisek :D

04072010014

Extra upozorňuji na tento kryt, který moc odstranit nejde a po jehož odebrání se objeví 2 nové šroubky F8. Samozřejmě, že jsem si těchto nových šroubků nevšiml a málem kryt silou urval :/

04072010015 

Důležitý je také nenápadný nepopsaný šroubek u krytky pamětí, díky němu se dá vyndat DVDRW mechanika, tu je potřeba také vyndat a bude na ní tutově hodně prachu. Pak již můžeme opatrně chytit prsty za černý kus plastu u LCD displaye a začneme zvolna táhnout. Kryt notebooku se začne postupně otvírat, ideálně si pomoct něčím plastovým, abyste si notebook neodřeli, ale jde to udělat i šroubovákem ;) Před tím, než notebook zcela otevřete je potřeba odpojit všechny konektory, které jsou zvrchu průzory vidět. Touchpad, bluetooth atd atd atd.

Po použití drobné fyzické síly kryt povolí a ukáží se nám vnitřnosti stroje v celé své nahotě.

04072010011

Vrchní plastový díl pak vypadá takto:

04072010012

 

Nyní odšroubujeme kovový heatsink a můžeme větráček pořádně vyčistit. Dále si troufám říct není potřeba při běžné údržbě pokračovat a většině smrtelníků to stačí. Tímto jsem skončil i já a notebook teď vrní jako nový ;)

04072010013

Fotky jsou tak hnusné, protože byly vyfoceny přístrojem Nokia E52…