pátek 20. srpna 2010

Páteční prasata

Tak jsem zase jednou stihl páteční autobus a těšil se, jak budu brzo doma. Nechval dne před večerem, říkává moje babička. Pravda pravdoucí. Autobus nezatočil na dálnici, jak měl, ale pokračoval do průmyslové zóny. Že by nějaká nehoda, které se šikovně vyhneme?

Bohužel, na dalším sjezdu jsme na dálnici najeli a po pár metrech stáli. Tentokrát definitivně a nadlouho. 10 kilometrů popojíždění v koloně, dokážu si představit mnoho lepších činností, kterými vyplnit volný čas. Když jsme se blížili ke sjezdu na Starou Boleslav, zase jsem zahlédl borce, kteří se ženou v odstavném pruhu a následně se natlačí zpátky na cestu. Na R10 naprostá klasika a PČR to zjevně vůbec nevadí.

Podobnou prasárnu nedávno udělal ministr Bárta a dostal za to od novinářů pěkné kapky. Tuto činnost navíc experti označili za jednu z nejnebezpečnějších, které lze vůbec na dálnici provozovat. Hrozí, že buď zablokujete dálnici pro záchranáře, anebo hůře, někoho srazíte. Další hrozbou je růst agresivity mezi řidiči.

Ano, když kolem přejelo už 5. auto, opravdu jsem měl obrovské nutkání strhnout volant napravo a pořádně to do těch volů napálit, bohužel jsem v tu chvíli byl jen prostý cestující. Pomáhat a chránit byli bůhví kde, tak jsem si řekl, že se aspoň kouknu, kdo nás podjíždí.

Nejlepší byl borec ve stříbrném voze Škoda Fabia I. generace s logem T-Systems a státní poznávací značkou 9a5 4330. Jel jako že bude sjíždět do Staré Boleslavi (19:16 SELČ), pak projel po šrafovaném ostrůvku, jen na centimetry minul náš autobus, ohrozil vozidlo najíždějící od Staré Boleslavi a následně se nacpal do našeho pruhu. Pokud tohoto pilota znáte a ještě žije, přeji mu vše dobré a hodně slušných řidičů. Za dvě minuty poté ho následovalo bílé BMW X6 s SPZkou 3ab 3003, že by nějaká celebrita? Ten se pro jistotu žádným sjížděním ani najížděním vůbec netrápil a prostě jel v odstavném pruhu dál a dál.

No a rozuzlení celého příběhu? Policie samozřejmě nikde, zdržení bylo způsobeno havarovaným nákladním automobilem, které bylo nutné vyprostit a pak se celá dálnice rozjela. Drzé čelo lepší, než poplužní dvůr, ale počkejte podjížděči, až si koupím BVPčko…