pátek 27. srpna 2010

Pan nemyslíš zaplatíš přemýšlel a tak moc nezaplatí?

Aféra režiséra Filipa Renče se táhne už několik dnů. V rychlosti si to shrňme. Pan Renč řídil vozidlo, boural (http://revue.idnes.cz/filip-renc-boural-dechovou-zkousku-i-odber-krve-ale-odmitl-pnj-/lidicky.asp?c=A100817_173646_lidicky_zep), od nehody zřejmě ujel, ale hlavně na výzvu Policie odmítl dechovou zkoušku i krevní odběr. Z čehož podle našich zákonů plyne, že alkohol v krvi měl. Ministerstvo dopravy se vcelku logicky rozhodlo, že by nebylo vhodné, aby pan Renč točil další videa v rámci kampaně “Nemyslíš, zaplatíš”. Podle serveru novinky.cz na nich vydělal přes 10 milionů korun.

Dnes jsem četl článek o dalším směřování případu. Co nového? Policie zjistila, že při nehodě opravdu Renč řídil (http://revue.idnes.cz/renc-lhal-policie-zjistila-ze-pri-nehode-ridil-ackoliv-tvrdil-opak-1co-/lidicky.asp?c=A100826_195503_lidicky_cen). Super, řekneme si, teď bude platit za své nemyšlení. V reálu ale podle českých zákonů měl v krvi do jedné promile a to je jen přestupek. Kdo zákon vymýšlel má u mne panáka před jízdou. Sankce za tento přestupek je “až” 50 tisíc korun pokuty a 2 roky bez řidičáku. To se moc nedá srovnávat s klasifikací trestného činu a následného soudního jednání, že?

Nezbývá než poprosit svědky, kteří viděli pana Renče pít, aby se přihlásili na nejbližší služebnu PČR a pomohli tak usvědčit bezesporu nebezpečné chování tohoto našeho úspěšného režiséra.

Pro ostatní je tu poučení: Když už chlastáš a řídíš, proboha, nikdy, nikdy nedejchej…