pátek 8. října 2010

World Press Photo 2010

Nedávno jsem se byl podívat v Karolinu na této výstavě. Trvá od 17.9. do 10.10. 2010, otevřeno je od 1000 do 1800 a je  umístěna v historické budově Pražského Rudolfina. Bohužel jsem se k napsání world-press-photos-2010-2_007-660x403minirecenze nedostal dříve, než nyní, kdy je výstavy téměř konec. Takže: 

Při vstupu jsem odevzdal 100kč, studenti/senioři/učitelé mají zlevněno na 60kč, ZTP a jejich doprovod zdarma. Výstava je bezbariérová, v dnešní době by to měla být samozřejmost, bohužel tomu tak vždy není. Již z venku vidím, že je uvnitř docela dost lidí, což je, vzhledem k tomu, že je velice ošklivý deštivý den, podivné. První fotky jsou věnovány prezidentu Obamovi a válce v Iráku. Další jsou věnovány vraždám drogových kartelů, nepokojům v Africe a poloválce v Gaze. Ukamenování v sérii fotek se mnou docela otřáslo.

worldpressphotos20105_008Dále je skupinka věnována sportu, tyto fotky jsou jakési uklidnění, zelený ostrov uprostře d pouště, atol uprostřed oceánu. Pak následuje krátký úsek příroda, následovaná fotkami pro zábavu a umění. Další fotky mají za téma život obyčejných lidí, předsudky a nakonec bezdomovci ve městě, autor si vybral jako symboliku sušící se deky kdekoliv. Na patníku, na lavičce, na zábradlí. Celou výstavu jsem prošel za zhruba 45 minut a pak jsem si ji prošel ještě jednou, abych si už jen vychutnal celkový dojem z fotek, nerozptylován čtením doprovodných textů.

worldpressphotos20101_003Každá fotografie má u sebe uvedený dlouhý popisek, v jaké době a prostředí vznikla a někdy by diváka absolutně nenapadlo, o co vlastně jde. Možná je to škoda, možná to je právě kouzlo těchto fotek. Díra ve stropě a promáčklá podlaha. O co asi jde, nic extra. Popisek ale uvádí, že jde o byt jistého pana X. který ho opustil, pak v něm explodoval tankový granát, ale bohužel právě v době, kdy se majitel vrátil pro své  věci. Zde uvedená je drogový dealer, kterého se zbavila konkurenční banda. Trochu drsné, ale zdaleka ne nejhorší. Krutější fotky zde ale, kvůli možným psychickým následkům čtenářů, neuvedu.

Většina fotek je opravdu depresivní a nedají se srovnat s fotkami National Geographic, i když jedna fotografie v sekci příroda, konkrétně lovící ledňáček, zrovna z cyklu NG je.

worldpressphotos20103_003Výstava je chmurná, temná, depresivní a asi odráží stav současného světa. Pokud máte podzimní depresi, rozhodně na výstavu nechoďte, běžte se raději ohřát do skleníku Pražské botanické zahrady, do zoo, nebo si jen tak sedněte někde na lavičku do parku a kochejte se krásnými barvami podzimu. Pokud ale přesto chcete vidět vítěznou fotku, kterou se stala nejasná postava křičící na protest proti výsledkům Íránských voleb, máte během tohoto víkendu poslední možnost.worldpressphotos20105_001