sobota 30. října 2010

Jak je těžké určit majitele webu www.chceteje.cz

Před chvíli jsem shlédnul ve zprávách TV Nova zajímavou reportáž o rasistickém webu, který by česká policie ráda zrušila. Z reportáže dále vyplývá, že státní zástupce případ odmítl, protože není možné určit autora webu. Žalobce operoval se záznamem skryté kamery, kde se pan Knapovský k autorství nepřímo přiznává.

Byl jsem zvědav, jak se podařilo autorství stránek maskovat a tak jsem použil známou službu whois a copak jsem se dozvěděl?

%  (c) 2006-2010 CZ.NIC, z.s.p.o.
%
% Intended use of supplied data and information
%
% Data contained in the domain name register, as well as information
% supplied through public information services of CZ.NIC association,
% are appointed only for purposes connected with Internet network
% administration and operation, or for the purpose of legal or other
% similar proceedings, in process as regards a matter connected
% particularly with holding and using a concrete domain name.
%
% Full text available at:
%
http://www.nic.cz/page/306/intended-use-of-supplied-data-and-information/
%
% See also a search service at
http://www.nic.cz/whois/
%
%
% Whoisd Server Version: 3.2.4
% Timestamp: Sat Oct 30 19:32:24 2010

domain:       chceteje.cz
registrant:   SB:SED634-20001006S
admin-c:      MK10042008-CONTC
nsset:        HOSTGATOR-1143_1144
registrar:    REG-IGNUM
status:       paid and in zone
registered:   10.04.2008 09:20:06
changed:      07.01.2009 21:10:15
expire:       10.04.2011

contact:      SB:SED634-20001006S
name:         Sedlacek Pavel
address:      Na Petrinach 72
address:      Praha 6
address:      16000
address:      CZ
e-mail:       info@narodni-strana.cz
registrar:    REG-CZNIC
created:      10.08.2001 22:13:00

contact:      MK10042008-CONTC
name:         Miroslav Knapovsky
address:      Skalka 980
address:      Cerveny Kostelec
address:      54941
address:      CZ
registrar:    REG-IGNUM
created:      10.04.2008 09:19:05

nsset:        HOSTGATOR-1143_1144
nserver:      ns1143.hostgator.com
nserver:      ns1144.hostgator.com
tech-c:       MK10042008-CONTC
registrar:    REG-IGNUM
created:      02.10.2008 00:06:13


Co mi z výše uvedeného vyplývá? Majiteli stránek jsou pánové Pavel Sedláček a Miroslav Knapovský. Pátral jsem dále a chceteje.cz mi má DNS překládá jako 74.52.125.130, což je IP adresa serveru http://www.hostgator.com/, který nabízí webhostingové služby v USA. V reportáži se toto uvádělo jako hlavní problém k určení autora stránek, ale nestačí prostě použít majitele domény? Nejsem sice povoláním právník, ale předpokládám, že každý majitel je zodpovědný za svůj majetek. Pokud porušuje zákon, měl by ho na požádání stáhnout. Ale v našem kocourkově bych se už nedivil ničemu…

pátek 29. října 2010

Monet–Warhol

OB366a50_Rene_Magritte_1953[1]28. října, státní svátek, lze ho prožít lépe, než výpravou za kulturou? Ano, pokud by bylo asi o 20 stupňů více, tak bych také pár nápadů měl, žel přišel podzim. Na internetu jsem si pro jistotu ověřil, že je otevřeno i ve svátek. Místo konání? Veletržní palác. Přiznávám, že jsem chvíli přemýšlel, proč zrovna v napolo vyhořelém objektu, ale pak mi došlo, že se pletu a nejde o Průmyslový, ale o Veletržní palác.

Na výstavu jsem se velice těšil, předcházela jí velká reklama na internetu i v novinách. Moneta jsem poprvé viděl loni v Albertině ve Vídni na výstavě Imporesionisté a líbil se mi. Bez větších problémů bych si ho pověsil na zeď do pokoje, to se o Andym říct nedá. Očekávání bylo velmi vysoké, srovnání s výstavou světového formátu poznamenalo můj pohled na celou výstavu.

OB366a4d_Claude_Monet_Lekniny[1]Budova zvenku vypadá poměrně nenápadně, zvenku žádné větší poutače. Po vstupu je ale cesta k pokladnám už naprosto zřejmá, zaplatíme 200kč za osobu, 300kč rodinné vstupné, studenti a důchodci za 100kč. Otevřeno 10-18, každý den, mimo pondělí, poukázkami platit nelze. Beru si malou brožurku a jdeme do prvního patra, kde se má výstava nacházet. Nalézt ty správné dveře je, pro člověka mého orientačního talentu, docela problém, a tak se to daří až na druhý pokus a jeden nechápavý pohled pracovnice ochranky.

U vchodu je opět další hlídač, který chce vidět vstupenku, kterou ale mám hluboko v kapse. Další trapná chvilka, ale nakonec se daří a jsme vpuštěni dovnitř. Na počátku musí návštěvníci projít uličkou, kde je velká časová osa, kupodivu končí v roce 1980. Čekal bych, že časová osa ukáže směry přítomné na výstavě, část obrazů je ale i z roku 2007. Proč tedy 1980, nevím.

BAT0340Po vstupu do první místnosti nás hned přivítají Lekníny. Když je tohle v první místnosti, co bude v těch dalších? Namlsaně procházíme z místnosti do místnosti, ale žádný další Monet, ani ostatní impresionisté přítomni nejsou. Jsou tu však expresionisté (Javlenskij), surrealisté (Ernst, Miró, Giacometti či Magritte), Matisse, Bacon, Wasarely a mnozí žijící umělci. V jedné z posledních místnostech je konečně Warhol, a sice série Elektrické křeslo. Úplně v poslední místnosti mne zaujal jeden obraz, u něhož byla popsána technika jako olej na plátně, ale výsledek jakoby vypadl z Dokoupilovy svíčky a plátna. Úplně byly vidět typické tvary, které vytvoří plamen, ale jak to ve skutečnosti s obrazem bylo, Bůh suď.

Dalším výrazným autorem byl Arnulf Rainer, jehož obrazy plné černé, černé černé a sem tam i rudé se nedaly přehlédnout. Deprese, zmar, smutek.

Celkem 80 obrazů, od koho vlastně pochází? Jde o tzv. Batlinerovu sbírku, kterou majitelé odkázali galerii Albertina. Herbert Batliner je lichtenštejnský právník, který patří k jedním z nejmocnějších lidí ve své zemi a v minulosti se ho týkalo pár skandálů. Mj. praní špinavých peněz narkobarona Pabla Escobara, černé financování kampaně Helmuta Kohla a Zairského diktátora Mobutu Sese Seko. To možná osvětlí způsob, jak se může obyčejný smrtelník dostat ke sbírce takového rozsahu.

 

OB366a4d_Andy_Warhol_Electric_Chair[2]Výstava má zkrátka dosti zavádějící název a zcela neinformovaný návštěvník může být trochu zaskočen. Jeden Monet, jeden Warhol a pak 78 obrazů ostatních moderních autorů. Spíše by se hodilo označení malíři 20. století. Musíme ale přiznat, že výstava i v této podobě je pro Pražské podmínky ojedinělá a tomu odpovídá i mimořádný zájem návštěvníků (za první 3 dny přes 1000 lidí), mnozí zřejmě, stejně jako já, zavítají do Veletržního paláce poprvé v životě. Jestli budou zklamaní, nadšení, to si netroufám odhadnout, vím však jistě, že nic lepšího v dohledné době v Praze k vidění nebude.

pondělí 25. října 2010

První krůčky s Kindle 3

Od čtvrtečního večera jsem hrdým majitelem Kindle 3, šestipalcové ořezané verze. V České republice nemá moc význam investovat do 3G rozšíření, protože nabízené služby jsou prakticky jen nákup knih. V USA bych zřejmě neváhal a připlatil, ale v našich dřevních dobách, kdy je nejmenovaný operátor ochoten vybírat za GPRS 20 korun za 20 minut, to prostě nemá cenu.

Po vybalení mě okamžitě opět dostal display. Proč tam mají tu obludnou krycí fólii s obrázkem? Pak jsem si ale vzpomněl na své loňské zkušenosti z USA, kde jsem se nechal podobně nachytat. Žádná krycí folie, toto je eInk, takhle bude vypadat písmo ;) Nedočkavě jsem posunul zapínačem a obrázek se změnil ve strokindle01m, pod nímž běžel progress bar.

První start byl poněkud delší, než bych si představoval, ale dočkal jsem se. Objevilo se jednoduché menu, které mi dalo na výběr z návodu k použití a dvou slovníků. Otevřel jsem jednoduchý návod, který byl v krabici přibalen, a připojil Kindle přiloženým kabelem k počítači, abych ho nabil. V balení je také redukce USB – USA zásuvka, ale tu zde asi málokdo využije.

Okamžitě na mě vyskočilo okno, že jsem připojil neznámé zařízení, oprava, Kindle, a je připraveno k použití. Volné místo 3,7GB. Na Kindlu se mezitím objevila obtížně pochopitelná hláška, že během připojení k počítači nelze Kindle používat, pokud chceme číst a nabíjet, stačí Kindle od počítače odpojit. Hmm… Pak mě napadlo, že je možná myšlena ta funkce ve Windows liště, která se používá na odebírání flashek. Klik, klik, nic.

Že by velký Steve integroval do Kindle také nějakou bezdrátovou nabíječku? Po pár minutách hledání jsem objevil, že jde zřejmě o bug Windows Vista a 7. Není stejné, pokud kliknete na odebrat v liště a v okně tento počítač. Takže pokud chcete Kindle nabíjet a zároveň číst, musíte ho odebrat z tohoto počítače ;)

Zkusil jsem nahrát do úložiště soubory formátu pdf, mp3 a také oblíbené pdb, které jsem přejmenoval na prc. Výsledek byl rozpačitý. Pdf soubor se otevřel bez problémů, ale byl obtížně čitelný. Teď mě asi všichni proklejete, ano, měl jsem si koupit Kindle DX, kde by to bylo bez problémů, ale cena je cena :) Když ale otočíme obrazovku o 90 stupňů, tak je text srozumitelný. Jak přehrát soubor mp3 jsem nenašel… Pdb se otevřelo, bohužel se zmrvenou češtinou. Pak jsem nalezl, že mp3 se přehrávají přes menu Experimental, nějaký sofistikovaný přehrávač ale nečekejte. Jedním klikem zapnete, druhým vypnete. Kdo chce dobrý přehrávač, ať si koupí jednoúčelovou mp3jku.

Tak přišlo na řadu hledání, jak svoji sbírku pdb knih rozumně a snadno překonvertovat do Kindl-readyTM formátu. Netrvalo ani 5 minut a měl jsem vítěze, opensourcový program Calibre (http://calibre-ebook.com/) Zvládá knihy katalogizovat, převádět, stahovat údaje i obálky a je dokonce integrován i http server, kterým lze zpřístupnit svoji sbírku okolnímu světu. Více o tomto skvělém programu jindy. Zkonvertoval jsem pár svých knih s parametrem windows-1250 a problém s češtinou byl ten tam.

Otevřel jsem knihu a začal číst. Písmo je dobře čitelné i na ostrém podzimním slunci, plasty nepálí ani když mrzne a pokud je teplota pod bodem mrazu, stále funguje i překreslování obrazovek. Pokud bude krutá zima, vyzkouším, jaká je kritická teplota pro eInk ;) Chtěl jsem přeskočit o pár stránek dále, tak jsem zvolil přes tlačítko menu go to a Kindle mne vyzval, ať zadám číslo strany. Ale jak, když na klávesnici jsou jen písmenka? Nakonec, poměrně nelogicky, je potřeba aktivovat virtuální klávesnici přes tlačítko Sym.

emily_dickinson[1]Chvíli jsem čtečce nevěnoval pozornost a najednou se obraz změnil, naskočil obrázek, který bych si dokázal představit v nějakém horroru. Ten obrázek ožije a řekne: “Zítra zemřeš…”. Jedná se o portrét Emily Dickinson. Ten prostě musíte vidět. Zřejmě jedna z mých prvních aktivit bude výzkum toho, kterak se dá tento ošklivý portrét dostat z mého miláška.

Nakonec jsem začal hledat webový prohlížeč, který by se někdy mohl hodit. Kindle má mít úžasnou výdrž a výhledově se budu samozřejmě snažit zajistit si nějaký kontinuální přítok dat, jako jsou RSS kanály mých oblíbených médií atd. Prohlížeč je opět pod nabídkou Experimental, ale během jeho používání jsem na žádné chyby nenarazil. Jediný bug je pomalé překreslování, ale to je opět vlastnost eInku. Nepříjemnou vlastností je poloha deletu, který jsem nejprve marně hledal, ale to je opět spíše o hardwarové ergonomii Kindle jako takového.

Kindle je pěkná čtečka, malá lehká, za svou cenu dostanete přesně to, co očekáváte (možná i něco víc), kdo nikdy v životě eInk neviděl, bude nejspíš šokován. Integrovaný mp3 přehrávač je skoro nepoužitelný, ale kvůli tomu jsem si Kindle opravdu nekupoval. Jestli je opravdu to nejhorší to, že je webový prohlížeč pod položkou Experimental, nejsou numerické klávesy a delete je pěkně ukryt, budu více než spokojen. Bohužel se mi začíná rýsovat nepříjemná katalogizace nahraných knih (nemožnost podsložek), ale třeba tento problém ještě vyřeším, uvidíme časem.