úterý 2. listopadu 2010

Instalace DD-WRT na D-Link DIR-825

dlink825eVčera večer mi došla trpělivost. Ošklivé barvy, routeru dost kolísala rychlost, CAPTCHA pro přihlašování spolu s automatickým rychloodhlašováním mě vytočily natolik, že jsem se rozhodl k upgradu firmwaru. Když se mi na první pokus nepodařilo updatovat firemní firmware, přehlédl jsem totiž, že mám verzi 2.01EU, která se musí opět updatnout EU firmwarem, rozhodl jsem se pro mé vyzkoušené DD-WRT.

DD-WRT je odnož populárního OpenWRT, stránky naleznete zde: www.dd-wrt.com. Výhodou je spousta nových funkcionalit, počínaje SSH, přes VPN až po SIP. K tomu široké možnosti nastavení wifi, VLAN, routování a DD-WRT už neodinstalujete. Vše se ovládá přes pěkné klikací menu. Chcete ho? Takže jak na to:

1. Navštivte http://www.dd-wrt.com/site/support/router-database a zadejte typ routeru – v našem případě DIR-825.

2. Vybereme si factory-to-ddwrt_WW.bin , pokud chceme mít nastavení WorldWide, nebo factory-to-ddwrt_NA.bin, pokud chceme mít nastavení pro USA a Kanadu. Jedná se o úpravu frekvenčního plánu WiFi. Vše je dostupné pro HW revizi B, existuje ještě revize A, ale ta není bohužel podporována.

 

ddwrt1

3. Po stažení na disk si připravíme ethernetový kabel, přes který budeme firmware aktualizovat. Přes bezdrátovou síť to je velice rizikové a dělá to jen blázen. Doporučuji odpojit všechny ostatní kabely, aby náhodou nedošlo k nějaké chybě, která by poslala router do křemíkového nebe.

4. Upozorníme členy domácnosti, že nemají rozsvěcet, zapínat jakékoliv elektrické spotřebiče a to po následujících 5 minut. Budete se smát, ale 3 poslední výpadky elektřiny v našem bytě způsobila právě prasklá žárovka, a že to jednou byla pěkná šupa.

5. Vezmeme ostrý předmět a po dobu cca 30 sekund podržíme stisknutý resetovací kolíček na zadní stěně displaye. Ikonka napájení musí začít oranžově blikat.

6. Pak si nastavíme na počítači IP adresu 192.168.0.10, masku 255.255.255.0 a do prohlížeče zadáme 192.168.0.1 Objeví se:

825fw1

7. Nalezneme soubor s firmwarem , pomodlíme se a odklepneme Upload. Teď máme před sebou zhruba 3 minuty strachu, během nichž nám výpadek proudu spolehlivě router terminuje.

825fw2

8. Poté, co se objeví 100%, zkontrolujeme kontrolky na routeru a pokud vše vypadá v normálu, překonfigurujeme síťovou kartu v PC na přidělování IP adresy přes DHCP. Dostaneme IP adresu z rozsahu 192.168.1.0/24 a přes IP 192.168.1.1 získáme toto:

825fw3

Výhra ;)

Nezapomeňte si změnit heslo a zapnout šifrování na WiFi…

neděle 31. října 2010

D-Link DIR-825

28102010172Po dlouhém zvažování a vybírání nového routeru uvízl v sítu tento výrobek. Proč? Gigabitové porty, duální WiFi (802.11abgn), USB port, rychlý procesor a údajně vysoká propustnost. Co víc si může uživatel přát? Proto možná nedávna vyhrál Chip Tip (http://www.chip.cz/testy/archiv-testu/2009/4/d-link-dir-825). Router jsem zakoupil ve svém oblíbeném obchodě (www.czechcomputer.cz) a to ve státní svátek! Trochu se stydím, že jsem zaměstnance v tuto dobu otravoval, ale když už tam byli, tak jsem jim zvýšil tržby ;)

Na výdejně jsem dostal nevelkou netěžkou krabici, jejíchž design neurazí, ale ani nenadchne. Vybalení proběhlo bez problémů a v krabici máme router, síťový kabel, napájecí adaptér, stojánek, šrouby pro montáž na zeď a návod s CD. Ihned mě potěšilo, že napájecí šňůra má vypínač. Fantastické, konečně to někoho napadlo, ono 12V při 2 A může při provozu 24/7 docela provětrat peněženku. Před zapojením do sítě je potřeba z routeru stáhnout ochrannou fólii, připomíná to i pěkná velká samolepka s velkým nápisem STOP, ale věřím, že se najdou i lidé, kteří ji neodlepí.

 2810201017328102010174

dlink825aZapojení bylo otázkou pár minut a Windows 7 se hned ozvaly, že detekovaly nový hardware a zeptaly se, jestli chci použít zjednodušený WiFi setup. Zkusil jsem to, celý vtip je v opsání PINu, který se nachází na nálepce routeru. Po pár klicích je přiděleno heslo a WiFi síť je nastavena. Menu defaultního firmwaru je odporně oranžové a největší nesmysl, který mne strašně rozčiluje, je CAPTCHA při přihlašování a velice rychlé odhlašování routeru. Po cca minutě nečinnosti už nemáte nárok a musíte se přihlásit znovu, bohužel to nelze nikde změnit.

Firmware stačí na většinu věcí, které od routeru požaduji, ale chybí VPN funkcionalita, možnost over- a under- clockingu, přítomny jsou ale možnosti vytvoření guest zóny na wifi síti a dalších pár vychytávek. USB port může operovat ve třech módech, buď v módu EasyShare, kdy se jakékoliv připojené paměťové zařízení nasdílí, pak lze připojit USB modem – zřejmě klasická CDMA či 3G a nakonec umí na flashdisk nahrát konfiguraci bezdrátové sítě. Na routeru je jedno tlačítko, jehož funkci jsem zatím neodhalil, ale také jsem se ho neodvážil zmáčknout. Co kdyby to náhodou byla autodestrukce. Stejně to ale vidím tak, že časem asi použiji alternativní DD-WRT, který již s úspěchem používám na svém domácím WRT54GS. Tam lze přes USB připojit tiskárnu, otevřít SSH na router, či přemapovat funkci tlačítek. Nebylo by špatné, kdyby router na tlačítko vypínal-zapínal WiFi…

dlink825cdlink825d

O víkendu jsem vyzkoušel propustnost, ve všech testech se psalo o neuvěřitelné propustnosti i přes bezdrát. Notebook jsem měl ve vzdálenosti asi 3m, připojen byl rychlostí 130mbps, tedy žádných 300mbps, což bych od n čekal. Možná Dlink nemá rád Intel chipset, kdo ví. Při zápisu jsem dosahoval rychlosti kolem 2MBps, při čtení stejně, tedy žádná sláva, v testech se psalo cosi o 30mbps,můj výsledek je o 50% nižší. Možná to je tím, že počítač při testu běžně používám a přenáším reálná data.

Cena routeru, která se pohybuje kolem 2800 s DPH je docela vysoká, ale uvědomme si, že jde o gigabitový router s duální 2,4/5GHz WiFi s USB portem. Pokud budete hledat, tak v této kategorii mnoho levnějších výrobků nenajdete. Dlouhodobé zkušenosti (a zřejmě také instalaci DD-WRT) budu průběžně zveřejňovat. No řekněte, není krásný?

28102010175