sobota 20. listopadu 2010

Jak se tvoří město

Před dvěma měsíci jsem přes dnes tolik populární Facebook dostal pozvánku na tuto výstavu (http://www.jaksetvorimesto.cz). Téma jistě zajímavé, takže bylo již jen otázkou kdy. Bohužel jsem postupem času zjistil, že knihovna nemá v neděli otevřeno a ani ve státní svátek, takže den D nastal až dnes.

Najít NTK nebyl, vzhledem k její velikosti, problém. Nejprve ale bylo potřeba si vyzvednout návštěvnickou kartičku, za jejíž zapůjčení je nutné složit zálohu ve výši 200kč. Paní nás navíc upozornila, že pokud nedojde vrácení ještě dnes, záloha propadne :(. Na výstavu jsme měli 90 minut, takže tato možnost se zdála nereálná.

Prošli jsme turnikety a čekal nás pohled do mohutného “komína”, který je uprostřed NTK. Všude samý odporný pohledový beton, na stropě rozvody kabelů a na betonovém zábradlí pater zvláštní malůvky. Asi jsem staromódní, ale jsem na pohledový beton skoro alergický, podobně krásné foyer má například ČSOB na Radlické.

Vyšli jsme do prvního patra a začali číst panely, které rozebíraly změny v uspořádání Prahy od roku 1200. Mezi nejvýznamnější zásahy jistě patří zbourání hradeb a výstavba metra. Dozvěděli jsme se, jak se postupně připojovali městské části. Víte, že Jinonice se připojili ve stejný rok, jako Královské Vinohrady? Půvabné jsou fotografie tramwayových tratí, které kdysi vedly mezi poli k pár domům a dnes je tam velkoměsto. Dříve také v Praze operovalo mnoho soukromých dopravců, kteří časem zfúzovali. Výstava je ve třech patrech, na každém cca 8 panelů a prohlídka tak trvá přibližně 40 minut. Celkově mě trochu zklamala, čekal jsem přeci jen asi něco více, modely, projekce atd. Ale třeba rozbor výstavby pražského metra byl skvělý. První návrh na výstavbu posílal železář Rott začátkem 20. století! Další pokusy byly za první republiky, pak po válce a nakonec se to podařilo. Navrhované trasy se kupodivu docela shodují se současným stavem.

Po prohlídce a vrácení karet jsme si ještě prohlédli další dvě výstavy, které jsou v úplném přízemí knihovny. První je Slavné české vily, kde jsou vybrány ty nejlepší architektonické skvosty a druhá jsou díla pacientů s roztroušenou sklerózou. Po prohlídce jsem nabyl dojmu, že se v posledních letech staví ošklivé nevzhledné kostky, které jsou možná pasivní, nízkoenergetické a jánevímcoještě, ale vizuálně je to hnus. Dříve vily vypadaly někdy dokonce jako malý zámeček, přesně podle pravidla můj dům, můj hrad. Dočkal jsem se svých modelů některých vil (Tugendhat atp.).

Pokud jste ještě nebyli v NTK, jste fandové do architektury/historie, nebo jste poblíž a máte hodinu zbytečného času, běžte se na výstavy podívat. Jsou zdarma a určitě si tam najdete něco, co Vás zaujme. Pokud ne, jsou v Praze zajímavější věci k vidění, například výstava Královský sňatek v domě U zvonu.

čtvrtek 18. listopadu 2010

Vytvoření šablony pro stahování zpráv v Calibre

Protože v mém oblíbeném programu Calibre zcela chybí stahování zpráv z českých zpravodajských serverů, rozhodl jsem se přidat si jeden server a napsat návod, jak se to dělá. Vybral jsem si nejsledovanější “bulvární” zpravodajský server iDnes.cz.

Mým prvním krokem bylo vyhledání nějakého vhodného příkladu, který bych mohl vykrást. Jak říkal Bill Gates v Pirátech ze Sillicon Valley, chytrý člověk kopíruje, génius krade ;) Moje volba padla na BBC Fast a San Francisco Chronicle. Soubory *.recipe najdete v Program Files/Calibre2/resources/. Prohlédneme-li si strukturu, zjistíme, že soubor se skládá z hlavičky s popisem kódování, jazyka, počtu stahovaných příspěvků a následných transformací. Takže hlavička:

class Idnes(BasicNewsRecipe):
    title                 = 'iDnes.cz - fast'
    __author__            = 'ufonek‘
    description           = 'News from Czech Republic'
    oldest_article        = 7
    max_articles_per_feed = 20
    no_stylesheets        = True
    use_embedded_content  = False
    encoding              = 'windows-1250'
    publisher             = 'MAFRA a.s.'
    category              = 'news, politics, sport, economic, Czech Republic'
    language              = 'cs'   
    publication_type      = 'newsportal'   

Pomocí volby extra_css říkáme, jak má vypadat tato stránka po konverzi z hlediska velikosti písma atd. Preprocess_regexps umožňuje nějaké pokročilé transformace za pomoci lambda výrazů – trochu tápu, nepotřeboval jsem.

Zajímavá volba je keep_only_tags, kterou říkáme, jaké HTML tagy mají být zahrnuty do exportu. Nás zajímají články, tedy hlavní sloupec. Pro iDnes tedy:

  • keep_only_tags = [  dict(name='div'  , attrs={'class':['col-a' ]}) ]

Vhodné je pro správné nalezení CSS oblastí použít šikovný plugin Web Developer, který je dostupný jak pro Firefox, tak pro Chrome. Pěkně červeným rámečkem zobrazí aktivní oblast.

Další volba je remove_tags, kterou vyházíme ze vznikajícího exportu HTML tagy. Např. tedy:

remove_tags = [
                     dict(name='div'  , attrs={'class':['counters','adline','pnl','infotext','col-b' ]})
                    ,dict(name='div'  , attrs={'id'   :['hlavniz','portal','foot','clink','manager-bar','related2','comunity-webs','moot2','zooming']})
                    ,dict(name='p'    , attrs={'class':['marker','infotext'               ]})
                    ,dict(name='meta' , attrs={'name' :'description'                       })
                    ,dict(name='a'    , attrs={'rel'  :'tag'                               })
                    ,dict(name=['img','link','base','meta','iframe','object','embed'])
                  ]

Dále remove_attributes odstraňuje nepotřebné CSS atributy a remove_javascript nám odstraní JS skripty.

Teď už zbývá jen nadefinovat feedy, které chceme stahovat, opět příklad z idnes.cz:

feeds          = [   
                     (u'Zprávy'        , u'http://servis.idnes.cz/rss.asp?c=zpravodaj'              )
                     ,(u'Sport'        , u'http://servis.idnes.cz/rss.asp?c=sport'              )
                     ,(u'Finance'      , u'http://servis.idnes.cz/rss.asp?c=fincentrum'              )
                    ]

Když si vytvoříme svůj vlastní recipe soubor, je nám to zřejmě nanic, nebo jsem zatím nepřišel na to, jak ho mohu přidat. Pokud se jen vytvoří v adresáři, Calibre ho nenajde. Takže musíme jinak, přes velkou oranžovou ikonu Stáhnout zprávy a Přidat vlastní zdroj zpráv:

calibre1

Objeví se následující okno, kde kliknutím na tlačítko Přepnout do pokročilého zobrazení dostaneme jednoduchý editor.calibre2Do něj zkopírujeme obsah vytvořeného souboru a klepneme na tlačítko Přídat-aktualizovat. Pokud se neobjeví hlášení o chybě, máme vyhráno.calibre3

Pokud chceme pravidelně stahovat zprávy, klepneme opět na tlačítko Stáhnout zprávy a následně na Nastavit pravidelné stahování zpráv. Tam pod záložkou uživatelské nalezneme naši novou úlohu a nastavíme stahování. Toto vše lze také naskriptovat přes příkazovou řádku na nějakém linux serveru, který se pak bude automaticky starat o zasílání zpráv do Vašeho miláčka, aniž byste museli mít puštěný počítač. To ale bude předmětem dalšího článku.

P.S. Až budu mít trochu času, soubor pro iDnes doladím a pošlu autorovi se žádostí o přidání do oficiální distribuce. Věřím, že si uživatele v ČR najde.

úterý 16. listopadu 2010

Komici pro dobrou věc

505370_259820_komici_180Při cestě do práce se člověk dozví mnoho věcí. Některé se mohou hodit, některé by raději vědět nemusel. Pokud chcete zjistit, co se kdy kde v Praze děje, doporučuji metro. Ve vagonech se dozvíte nové problémy Katky a Hanky, na dveřích naleznete nálepky, v jakém klubu bude Porn, nebo Cuba Libre party a někomu přes rameno zkontrolujete denní tisk - Blesk, Metro a MF Dnes. Lepší, než Snídaně s Novou. Při stoupání na povrch navíc většinou minete spoustu pěkných posterů, které nabízejí knihy, vzdělání, nebo divadelní představení.

No a právě před 14 dny jedu po eskalátorech a najednou vidím zajímavý plakát. Komici s.r.o. pro dobrou věc (http://www.youtube.com/watch?v=H9UhpkbNtlU). Rád se účastním dobrých věcí a nikdy jsem neviděl pravou stand-up comedy. Na stojáka jsem párkrát viděl, párkrát i nějaká videa z Apollo Theatre v Harlemu, které je jedno z nejslavnějších produkčních míst tohoto žánru a stand-up naživo jsem si tedy nemohl nechat ujít. Tak už jen najít nějakou milou bytost, která by se přidala a mohl jsem kupovat lístky.

Protože se jednalo o charitativní představení, snažil jsem se pořídit lístky co nejdražší, ale ty v první kategorii již bohužel byly vyprodány, tak zbyla kategorie druhá. Devátá řada se ale také ukázala jako velice dobrá volba. Přes internet se lístky daly už jen objednat, ale nikoliv jen zarezervovat, tak jsem musel navštívit pobočku Čedoku na Můstku, kde mi lístky ochotně vydali.

15. listopadu jsem se celý den těšil na večer, den v práci uběhl jako nic a už tu byl večer. Že se v divadle Broadway dnes něco děje bylo jasné hned, před divadlem postávaly velké hloučky lidí. V 1906 to vše začalo. Přišel Miloš Knor a řekl, že představení zatím nezačalo, že všem děkuje za to, že přišli. Pak už oznámil začátek představení, světla se rozžhnula a vše začalo.

Průběh představení byl sinusový, některé scénky byly skvělé, některé méně, velký aplaus sklidil Ruda z Ostravy se svou ukradenou písní Tata zvrací, Lady GaGa by se měla zamyslet a příště písně nekrást ;) Tomáš Matonoha vystoupil se scénkou, které bych se smál po pár skleničkách vína, první scénka Lenky Vychodilové nebyla špatná, ale její další výstupy budily rozpaky. Stejně tak Ester Kočičková a její scénka o myslivosti byla výtečná, rady o tom, jak odpudit davy bohužel méně. Karel Hynek mě zaujal a nebyl jsem sám. Téma ženy vs. muži je sice dostatečně proprané, ale pobavilo, stejně jako líčení přírodní katastrofy z více pohledů. Blbá blondýna Iva Pazderková ve mně vzbudila rozpaky, její číslo pro děti mohlo být dokonalejší, ale pokud Iva opravdu vždy improvizuje, jak tvrdila v rozhovoru pro VIP zprávy TV Prima, pak klobouk dolů.

Nakonec Ruda zazpíval opět ukradenou píseň Prdel nekončí a umělci sklidili standing ovation, jediný, kdo nestál, byl Jaro Slávik, porotce z Československo má talent. Ten celé představení sledoval z lóže a občas ho komici “dostali”. Následovalo předání několika hraček a šeku z výtěžkem ve výši 70000kč dětskému centru v Praze při Thomayerově nemocnici (http://www.ftn.cz/pacientum-a-verejnosti/oddeleni-a-kliniky/detske-centrum-pri-ftn-kojenecky-ustav/). Paní primářka se pochlubila, že právě dnes umístili jedno dítě a od začátku roku již přes 40, ale také se svěřila, že centrum má vážné finanční problémy a hrozí jeho uzavření.

Celý večer byl tak završen trochu smutně. Pokud si uvědomíme, kolik lidí na představení přišlo, mj. fotbalisté klubu Slavia Praha, a nakonec se vybere jen 70 000kč. Pokud by byla po představení, nebo o přestávce dostupná kasička, věřím, že by akce vynesla více. Pokud ale někdy do Vašeho města zavítají Komici, pak myslím, že je rozhodně škoda se nejít podívat.

neděle 14. listopadu 2010

Existuje nějaký majitel Ferrari, který dodržuje předpisy?

Včera jsem měl možnost vidět pěkné červené Ferrari. Líbilo by se mi ještě víc, kdybych ho viděl na dobu delší, než několik desetin vteřiny. Kupodivu i toto stačilo na mrknutí na SPZku, která byla exkluzivní – 1AV 2222. To, že se nepletu (zahlédl jsem jen AV 2222), jsem si ověřil v České kanceláři pojistitelů (https://ic.ckp.cz/ICwww/servlet?).

SPZ vozidla: 1AV2222
Druh vozidla: OSOBNÍ AUTOMOBILY
Tovární značka: FERRARI
Pojistitel: KOOPERATIVA, POJIŠŤOVNA, A.S., VIENNA INSURANCE GROUP
Pojištění od – do: 24.6.2010 - 23.6.2011

Kde se poštěstí něco takového vidět? Na výpadovce z Liberce, která se později mění na R10. Podotýkám, je tam 90, zhruba tak jsme jeli a rudý ďábel nás míjel zhruba stejnou rychlostí, jakou jsme my míjeli patníky. To vážně není Ferrari schopné dodržovat dopravní předpisy a musí jet alespoň 150, aby mu nechcípl motor? Zcela pomíjím, že překročení rychlosti o více než 50kmh mimo obec je hodnoceno jako velice závažný přestupek s odebráním řidičáku na 6-12 měsíců. Když si to tak zpětně uvědomuji, neviděl jsem na Českých silnicích žádné vozidlo značky Ferrari, které by rychlosti dodržovalo.

Naštěstí je tento automobil pojištěn u jiné pojišťovny, než mám sjednánu pojistku já, protože “podílet“ se na škodě, která vznikne, až se tento střelec někde rozseká, nechci. No a to nehovořím o havarijní pojistce, kterou jistě také sjednánu má. Vzpomínám si na eskapády Leoše Mareše, jehož malus dnes musí dosahovat závratné výše. Ono jedno Ferrari, pak TT a možná jsem ještě na něco zapomněl, nestojí pár korun a zaplatí to vždy zákazníci pojišťovny :(