sobota 18. prosince 2010

Kindle 3–upgrade firmware na verzi 3.0.3

Před pár týdny vyšel nový firmware na čtečku Kindle 3. Když jsem měl dnes trochu času, řekl jsem si, že si čtečku zaktualizuji. Máte asi 10 minut času a myslíte, že nový firmware vážně potřebujete? Takže jak na to:

screen_shot-36836

 

 

  • Následně vezmeme Kindle, zapojíme ho pomocí USB k počítači a počkáme, až se nám objeví nové písmenko disku. Otevřeme ho v nějakém souborovém manažeru – já používám výborný Total Commander, ale postačí i obyčejný průzkumník. Soubor s firmwarem přesuneme do Kindle, ne do žádného adresáře, ale přímo ”na písmenko”. Až se nám soubor dokopíruje, to bude trvat pár vteřín, odpojíme čtečku. ( Např. přes tento počítač – pravé myšidlo na písmenko jednotky Kindle a odpojit/vysunout a pak fyzicky odpojit kabel. )

 

 

 

screen_shot-36837

 

  • Pak Kindle odpojíme a zmáčkneme tlačítko Menu – Settings, pak opět Menu a Update Your Kindle. Čtečka se zeptá, jestli jste si skutečně jisti. Pokud nemáte čtečku nabitou alespoň z jedné poloviny, upgrade neprovádějte !

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 18122010214Pak se objeví na obrazovce Kindle čtečky stav upgradu. Ukazatel se nejprve skoro nehne, ale pak zrychlí a obrazovka se překreslí s hláškou, že byl upgrade úspěšně dokončen. Poté se provede očekávaný restart a musíme doufat, že bude vše v pořádku a nevyrobili jsme si pěknou podložku pod myš. Pak se kupodivu opět objeví obrazovka, která informuje, že dochází k upgradu – viz obrázek vpravo. Ukazateli se zase nejprve moc nechce, ale pak zrychlí a opět kolečko – oznámení o úspěšném upgradu, restart, nabíhání systému a teď již konečně, Kindle 3 ve verzi 3.0.3 ;)

 

screen_shot-49410

úterý 14. prosince 2010

Zaslechnuto v MHD

Následující věty jsou vytržené v kontextu, někoho mohou šokovat, někdo se zamyslí, někoho možná pobaví. Nicméně proneseny takovou intenzitou, že je nebylo možné přeslechnout…

 

Autobus, matka se synem:

S:“Mami, já chci tátu, najdi si už nějakýho chlapa.”

M:“Já už na to nemám sílu, navíc když se chováš tak, jak se chováš.”

S:“Já už budu hodný.”

M:“Uvidíš to sám, až budeš mít svojí ženskou. Ale hlavně si nesmíš udělat dítě, to bys jí pak musel platit.”

S:“Tak bych dal dítě do děcáku a jí bych platit nemusel.”

M:”To bys byl teda fakt táta na baterky, dali jsme tě snad do děcáku my?”

S:”To je hustý označení, táta na baterky…”

 

Metro, holka a kluk:

K:”No ona z toho byla hrozně zklamaná, něco takovýho fakt nečekala.”

H:”To si vem, odmítnout holku, neznám chlapa, který řekne ne.”

K:”Ty ale taky každýmu řekneš ano.”

H(křičí):”To mě máš za děvku, nebo co?”

K:”Když se nad tím chvíli zamyslíš…”

K:”Né, to byl kameňák, já to tak nemyslel…”

H:”Běž do …”

pondělí 13. prosince 2010

Jak dopadne “Děkujeme, odcházíme” ?

Děkujeme, odcházíme je akce nemocničních doktorů, kteří chtějí nějakým způsobem upozornit na zoufalou situaci v našem nemocničním zdravotnictví. Od doby “privatizace” (někteří používají raději přeměny) většiny krajských nemocnic se nůžky mezi nemocničními a soukromými doktory velice rozevřely. Také se rozevřely mezi zaměstnanci státních fakultních nemocnic a akciovek. Zcela zřetelně si pamatuji na výrok tehdejšího hejtmana Bendla, který říkal: “Uděláme z nemocnic akciovky, abychom mohli zrušit tabulky a odměňovat lékaře podle schopností.”

Praxe po pár letech? Lékaři ve státních nemocnicích berou více, než v těch krajských. (http://www.nasepenize.cz/platy-lekaru-ve-statnich-zarizenich-jsou-vyssi-nez-v-soukrome-sfere-7154) Jsou tedy lékaři v krajských nemocnicích tak špatní, že je hejtmani neoceňují? Navíc uvedené průměrné platy jsou velký podvod, protože jsou počítány včetně přesčasů. Více v článku http://www.penize.cz/pracovni-pomer/57764-chirurg-bere-na-hodinu-mene-nez-prumerny-vysokoskolak . Ano, také v práci sem tam nějaký neevidovaný přesčas udělám, ale přes 200 hodin měsíčně se nedostanu.

Ale zpět k akci, lékaři se rozhodli, že hromadně podepíší výpovědi a dají ČR definitivně sbohem. Pokud umí německy, či anglicky, problém s uplatněním zřejmě mít nebudou. Navíc mohou dělat i něco úplně jiného, pak zjistí, že mají více času na rodinu, klidu a možná i peněz. Druhá strana stolu tomu ale moc nevěří, to potvrzují výroky ministra zdravotnictví (http://domaci.ihned.cz/c1-48261000-lavina-hromadnych-vypovedi-lekaru-se-rozjela-ale-ministr-tomu-stale-neveri) i premiéra (http://domaci.ihned.cz/c1-48113540-necas-bez-hluboke-reformy-zdravotnictvi-lekarum-ani-sestram-pridat-nemuzeme). Celý problém se pomalu začíná, celkem logicky, politizovat. Nejprve hejtman Pardubického kraje informoval otevřeným dopisem premiéra, že nebude schopen zajistit zdravotní péči a v sobotu vystoupil šéf ČSSD Bohuslav Sobotka: http://domaci.eurozpravy.cz/zdravotnictvi/19464-cssd-premiere-jak-budete-resit-odchod-lekaru/ .

Dnes se bohužel objevily zprávy, že někteří lékaři dostávají strach a přemýšlí, jak by mohli své výpovědi vzít zpět. Včera jsem jel s mladým doktorem, který tvrdil, že lékaři nakonec vše vezmou zpět a budou makat dál za stejné peníze. Tím se zesměšní a propásnou tuto jedinečnou šanci relativně rychle reformovat české zdravotnictví. Dokonce se prý vsází s kolegy o pivo, aby si trochu přivydělal, jako absolvent má kolem 15kkč čistého. Po 6 letech náročného studia…

Do toho všeho vstoupily zdravotní pojišťovny, které se nechaly slyšet, že v případě odchodu lékařů revidují smlouvy, zruší nasmlouvané výkony pro nemocnice a tím zavřou některé oddělení. Podle některých jde o nátlak ze strany pojišťoven. Proč už ale nevystoupil někdo z řad zaměstnanců, že žádá slevu na zdravotním pojištění, pokud pojišťovna nebude poskytovat službu v rozsahu, jako doteď. Pokud budou v ČR fungovat 4 nemocnice, pak logicky nechci jako spotřebitel platit stejné peníze za méně muziky.

Pokud tohle všechno vezmeme z čistě logického hlediska, lékař vygeneruje nemocnici body a z nich nedostane ani 10 procent. Pokud nemocnice nemá lékaře, nemá body, nemá peníze od pojišťoven. Mělo by tedy být zájmem nemocnic udržet si lékaře a zaplatit je. Nemocnice ale brečí, že na vyšší platy nemají peníze. Kde mají nemocnice schované náklady, když lékařům nemohou dát ani 10 procent výkonu? Nemocničních lékařů je v současné době cca 16000. Pokud bychom chtěli plošně zvýšit plat o 10000 kč, což by mohl být slušný začátek, kolik by to stálo nemocnice/pojišťovny/daňové poplatníky? Ano, jde o 1,92 mld kč.

Kde je vzít? Začít se chovat skutečně tržně a narovnat podmínky ve zdravotnictví, jak stále říká náš prezident. Takže prvním bodem musí být srovnání platby za státní pojištěnce na úroveň minimálního odvodu. Zajímavý dokument vypracovala ČLK - http://www.lkcr.cz/document3.php?param=dokumenty_file,DOKUMENTY_FILE_ID,,TYPE,NAME,DATE_AKT&id=89018 .

Zkráceně:

Stát platí za pojištěnce 723 kč. Pojištěnců placených státem je průměrně 5,8 milionu. Minimum placené za zdravotní pojištění je 1080kč, stát tedy za jednoho člověka “dluží” 357kč měsíčně. Ročně jde o 4284kč a celkem by navýšení na tržní “cenu” stálo 24,85 mld kč. K řešení celé situace by tedy stačilo domluvit zvýšení úhrad za státní pojištěnce během 10 let, každý rok o 2,5 mld kč, lékařům by mohly stoupnout platy a všichni by byly spokojeni.

Jsem velice zvědav, jak celá situace dopadne, doufám, že lékaři neustoupí a vláda pochopí, že už jsme došli na kraj propasti a musíme se rozhodnout, jestli to vzdáme a skočíme, anebo zkusíme balancovat. Jde přece jen o necelé 3 Opencard…

[To, že by zvýšení plateb mělo být doprovázeno i důkladnými kontrolami hospodaření nemocnic, zde uvádět nebudu, to je samozřejmé.]

Přehled aktuálně podaných výpovědí naleznete zde: https://spreadsheets.google.com/ccc?key=0Ai7MUOD09sVsdDU1by1xakhxWVZUaFE3OWVNbUVGT0E&hl=cs#gid=0