čtvrtek 10. března 2011

Tak jsem se stal OCA, a co :)

Dneska dopoledne jsem šel složit certifikační zkoušku 1Z0-144: Oracle Database 11g: Program with PL/SQL. Objednal jsem si jí na stejné místo, co předchozí 1Z0-051, kterou se mi podařilo ukončit se slušným výsledkem 98%, takže do firmy Computer Help. Bohužel jsem si zvolil špatně termín, minulý pátek, kdy žádné zkoušky neprobíhali a tak jsme se dohodli na přesun na dnešek. Včera si sedím v kanceláři, pohupuji se na židli a najednou koukám do kalendáře a zkouška je již ZÍTRA!!! Tak jsem zavzpomínal na studentská léta a večer se pěkně učil. Samozřejmě jsem měl dopředu nastudováno, jak následně popíšu, ale na jemnou finalizaci jsem chtěl mít alespoň dva dny…

Neponechal jsem nic náhodě a přečetl si knížku od Stevena Feuersteina Oracle PL/SQL Programming. Závěrečné kapitoly jsem nepovažoval za příliš důležité a tak jsem je relativně rychle přeskakoval, to se ukázalo jako chyba, protože v testu bylo pár otázek na balíky UTL_MAIL, UTL_HTTP a podobné. Knihu mohu doporučit, je v ní mnoho dobrých rad, ale pokud jí budete číst jako já, tzn. skoro na jeden zátah (cca 5 dní), tak konec asi opravdu nestrávíte. Myslím, že se ke knize rozhodně budu vracet.

Dále jsem využil pár paperů z Actualtest a testking, které mi poskytl jeden kolega a nějaký přibližný test z http://www.examcollection.com/ Tam se dají stáhnout testy připravené z těchto paperů a za sebe musím říct, že se mi tímto způsobem lépe učí. Nemluvě o tom, že lze takto dosáhnout samozřejmě lepších výsledků za kratší dobu. Základ systému tvoří program Visual CertExam Suite, do kterého dohráváte soubory s definicemi testů. Více o tomto systému napíšu někdy v budoucnu, protože se mi moc líbí ;)

No a tak jsem se ráno probudil, rychle proletěl jeden testík a hurá na metro. V testovacím středisku jsem byl o 20 minut dříve, vyplnil byrokratické minimum, odložil hodinky, klíče, mobily, zkrátka skoro vše, a testování mohlo začít. Testovací místnost je umístěna ve sklepě s ledničkou plnou hučících serverů, takže to úplně nejpříjemnější prostředí není, ale dá se to snést. Paní se přihlásila, zvolila start test a objevila se chyba připojení. Na druhém PC to samé…

Tak jsem se vrátil zpátky do čekací místnosti a čekal, jak se to vyvine. Podle očekávání, nastoupit a vystoupit, po restartu vše začalo fungovat ;) Začal jsem vyplňovat otázky. Při třetí jsem pochopil, že to dnes nebude žádná procházka růžovým sadem, ale nelítostná řež o přežití. Na průchod je 90 minut, 80 překážek, pardon, otázek a 65% hranice úspěšnosti (28 otázek špatně). Nepoučený by řekl: “Jen 65 procent? Brnkačka…” Dost otázek je ale multichoice, kdy není znám počet správných odpovědí. Dalším faktorem je časový limit, který na otázku dává něco málo přes minutu. Dost otázek je rozděleno na otázku a kód schovaný za záložkou, což opět zdržuje.

Test pokrývá skutečně všechno možné, počínaje právy, triggery (hodně se vozí po WHEN klauzuli (nepoužívá se v ní :NEW, ale jen NEW)), různými balíky a v neposlední ředě radosti s packagemi (platnost proměnných v rámci sessiony, wrapping, zneplatňování při rekompilaci závislých apod.).

Nakonec mi zbylo 5 minut a ošklivý pocit, že se budu motat kolem sestupové hranice :/ Při kontrole se mi opět objevila hláška stránku nelze zobrazit, ale naštěstí se počítač za chvíli zase chytil. Dokontroloval jsem pár dalších otázek a raději nic neměnil a počkal, až mi doběhne čas. Děj se vůle boží…

Oracle mě vypekl, místo toho, aby hned sdělil výsledek, mi nechal vyplnit relativně dlouhou anketu. Jak dlouho pracujete s PLSQL, jak se hodnotíte v práci s procedurami, triggery, packagemi atd., atd., atd. Nakonec zbylo velké obávané tlačítko finish. Klik.

Po asi 5 vteřinové komunikaci mi počítač sdělil, že jsem pěkný flákač, ale dneska tenhle ostudný betonářský výkon, který neměl s fotbalem nic společného, na titul stačil. Protivník byl prostě dnes ještě horší, příště ale takové štěstí mít nemusím. Cena certifikátu PL/SQL Developer OCA byla tedy dnes skutečně nízko, k získání stačilo pouhých 71 %.

Takže jsem ode dneška OCA, a co…

pondělí 7. března 2011

Hospůdka na radnici (Pravá Staročeská restaurace)–návštěva druhá

Tuto neděli jsme byli opět v této restauraci, jejíž recenzi jsem nedávno napsal. Tehdy nedopadla úplně dobře, tak jsem očekával, že si napraví pověst. Po krátkém výběru jsme si vybrali souhrnně tři jídla. Noky, které byly v denním menu, steak s fazolemi a svíčkovou. Někteří z účastníků oběda byli častými návštěvníky restaurace a tak jednoznačně svíčkovou doporučovali. Já jsem ale volil bezpečné noky s kuřecím masem.

Mé tušení se vyplnilo, kuchyň nezvládla uvařit 10 jídel v jeden čas, takže dva naši strávníci museli čekat, a když se servírka přišla zeptat, co si to vlastně objednali, byla další hvězdička dole. Jídlo nakonec přinesli a po chvíli jsem viděl rozpačité obličeje a z několika míst povzdech, že to je přesolené. Neměl jsem možnost ochutnat, ale podle pozdějšího popisu byla svíčková přesolena opravdu brutálně, na stupnici od 1 do 10 stupeň 8. Budovy padají a země se rozvírá…

Obsluha byla ucházející, pouze se při placení, těžko říct, zda vědomě, či nevědomě, pokusila jednoho kamaráda okrást o 100kč. Trochu velké dýško za přesolenou svíčkovou, ne ;)