středa 16. listopadu 2011

ZTE Skate – černá obrazovka při volání

Kolega v práci si zakoupil telefon ZTE Skate s nejnovějším Androidem 2.3.5. Telefon na první pohled vypadá jako velké pádlo, do malé kapsičky se nevejde. Zpracováním vypadá poměrně slušně, nikde žádné škvíry ;)

Při volání se ale telefon choval hodně zvláštně – zčernala mu obrazovka a jediným východiskem bylo vyndat baterii a přístroj restartovat. Co s tím?

Po chvíli hledání jsem nalezl následující podivnou kombinaci, která ale kupodivu vedla k úspěchu:

Na telefonu zadejte tento kód a stiskněte odeslat:

*983*0#

V menu, které se Vám objeví, sjeďte úplně dolů na Sensors a zvolte Calibrate. Zakrytím a odkrytím telefonu se změní status Fail na Ok a je hotovo. Telefon se začal chovat korektně a už se vypíná i zapíná tak, jak má.

pondělí 14. listopadu 2011

Radosti s novým autem

Koupě auta se přiblížila a tak jsem začal zjišťovat komplikace, které se mohou vyskytnout. Bohužel jsem nalezl několi naprostých nelogických nesmyslů, které v naší banánové republice platí. Některé nejveselejší zde uvedu:

1. Nutnost registrace v místě trvalého bydliště

Auto si budu kupovat v hlavním městě, ale musím ho dovézt do Mladé Boleslavi, aby mi ho zaregistrovali a přidělili RZ. Není jedno, kde je auto registrované, nebo si pouze Pražáci hájí své Áčkové značky?

2. Pojistka

Auto je nutné pojistit, to je jasná věc. Po pojištění na VIN kód je potřeba dodat do pojišťovny novou RZ auta, aby došlo k vystavení nové zelené karty.

3. Dálniční známka

Jak jsem si našel, není možné, aby vozidlo vjelo na dálnici bez vylepeného dálničního kuponu. Na kuponu musí být napsána RZ vozidla, ale převozní značka tuto klasifikaci nemá. Celníci a dopravní policie tuto skutečnost ale toleruje.

Jak by tedy měl postupovat člověk, který musí s převozní značkou na dálnici? Oficiální vyjádření nabízí dvě varianty:

a. kupte si týdenní kupon a pro jednu jízdu ho opatřete převozní značkou. Po obdržení nové značky kupon zničte, ministerstvo financí Vám děkuje za pěkný příspěvek do státní kasy.

b. kupte si normální známku a vepište do ní převozní značku. Na DI si při přihlášení DP požádejte o potvrzení o přidělení RZ s kterým se pak dostavíte na pobočku ČP, kde tento formulář odevzdáte, vyplníte žádost o výměnu DZ kvůli změně RZ a OZ vám pak vydá novou DZ. Skvělé, ne? V celé akci kulový blesk mi chybí už jen formulář 27f a 13b.

(Pro lepší pochopení – ČP – Česká pošta, DZ – dálniční známka, DP – Dopravní prostředek, DI – dopravní inspektorát, RZ – registrační značka, OZ – odpovědný zaměstnanec)