neděle 12. února 2012

P2D2 2012

Kolega mne, stejně jako loni, upozornil, že se blíží P2D2 a opět bude velmi zajímavé. Prohlédl jsem program a zaregistroval se, na první pohled jsem nemohl přehlédnout Hlavní hosty – Magnuse Hagandera (byl na konferenci i loni) a Simona Riggse. Oba jsou poměrně významnými vývojáři PostgreSQL komunity. Místo bylo stejné jako loňský rok, tedy Malostranské náměstí v budově MFF UK.

Program

8:00 - 8:45  Pavel Stěhule - ranní workshop o optimalizaci

9:00 - 9:30 registrace

9:30 - 9:40 Tomáš Vondra, Petr Jelínek - zahájení, informace o organizaci apod.

9:45 - 10:30 Simon Riggs (UK) - Future of PostgreSQL (keynote)

10:40 - 11:25 Petr Kopecký - Nasazení PostgreSQL v praxi

11:35 - 12:20 Vratislav Beneš - Statistické modely a jazyk R v PostgreSQL

12:20 - 13:00 oběd

13:00 - 13:45 Magnus Hagander (SWE) - Data-driven cache invalidation

13:50 - 14:35 Tomáš Vondra - SSD, fsync, úroveň WAL logu a jejich vliv na výkon

14:35 - 15:00 coffee break

15:00 - 15:30 Tomáš Pospíšil - Indexování XML dat v PostgreSQL (GSoC 2011)

15:40 - 16:25 Pavel Stěhule - Column-stores (MonetDB, LucidDB, ...)

16:30 - 17:00 lightning talks

Simon Riggs – ?

Magnus Hagander – snadné zabezpečení hesel v PostgreSQL

Tomáš Vondra – sdílené slovníky pro PostgreSQL

? – nový plugin Toad Extension pro Eclipse a PostgreSQL - http://toadextensions.com/index.jspa?product=eclipse

Program se liší od oficiálního, popisuje skutečnost. Přesné názvy lightning talků si bohužel nepamatuji.

Dorazil jsem na ranní workshop mezi prvními a asi i to přispělo k tomu, že jsem během dne měl problémy s udržením pozornosti a, přiznávám se, párkrát jsem na chvilinku usnul. Po workshopu začala registrace, při níž každý dostal visačku a tašku s materiály od sponzorů, hrníčkem a dvěmi samolepkami se slonem.

V první přednášce Simon Riggs představil budoucnost PostgreSQL – co bude v nové verzi a co by mohlo být ve verzích dalších. Jde o velice zajímavé vlastnosti, jako materializované pohledy, autonomní transakce a další.

Po něm Petr Kopecký mluvil o tom, jak PostgreSQL používají oni, bohužel jsem byl dost mimo a nebyl jsem schopen tuto přednášku zkonzumovat. Osobně mi přišla dosti zmatená, chyběl jí jasný rámec, který by osvětlil, o čem vlastně přednáška je a co je jejím cílem.

Dále Vratislav Beneš pěkně ukázal možnosti pluginů v PostgreSQL, konkrétně pluginu, který připojuje statistický software R. Jednoduché, efektivní, elegantní. Po jeho povedeném příspěvku následoval neméně povedený oběd ;) Po zkušenostech z minula totiž nebyl ranní coffee break, a tak byli diváci značně hladoví, ale na každého se dostalo.

Po obědě Magnus Hagander ukazoval, jak lze z PostgreSQL řídit validnost cache. Tím se sice databáze používá spíše jako aplikační server, ale proč vlastně ne.

Další velice zajímavou přednášku měl Tomáš Vondra, který se zabýval vhodností užití SSD disků. Závěry byly poměrně překvapivé, někdy SSD disky v poměru cena/výkon naprosto likvidují klasické disky, jindy je tomu naopak. Jako ostatně vždy v životě, záleží na typu užití.

Pak následoval další coffee break a po něm Tomáš Pospíšil hovořil o svém snažení v rámci Google Summer of Code a indexaci dat v PostgreSQL. Poselství znělo jasně, pokud jste student a chcete zajímavé zkušenosti, dobrý záznam do CV, pak je GSoC skvělá příležitost. Pak Pavel Stěhule představil principy ukládání záznamů po sloupcích a jejich výhody a nevýhody. Někteří tuto přednášku brali jako pohanskou, protože Pavel je jedním z hlavních představitelů PG komunity u nás ;)

No a to nejlepší nakonec – lightning talks, přihlášené přímo na konferenci. Z nich mě nejvíc zaujala přednáška Magnuse Hagandera o tom, jak je důležité správně šifrovat uživatelská hesla a emaily. Nikdo přece nechce být zdrojem pro spammery, nebo posměchem na wikileaks.

Před zhodnocením jen doplním, že po konferenci byla “after party” v Malostranské pivnici. P2D2 2012 se povedla a už se těším na další ročník. (a také zvažuji vstup do CSPUGu)