sobota 19. května 2012

Rembrandt & Co. podruhé ;)

Minulou sobotu jsem si řekl, že musím dovyužít vstupenku na výstavu Rembrandt & Co. a navštívit Šternberský palác - http://www.pribehyumeni.cz/planovani-navstevy/. Na výstavu jsem dorazil hned po obědě a čekal jsem, že budu sám. Nestalo se :) Najít správný vstup je ale docela komplikované, jde se do dost podezřelé uličky, nebýt cedulí, tak bych vstup asi nenašel.

Byl jsem, jako ostatně prakticky vždy, požádán, ať odložím svůj batoh do šatny, bundu jsem si na sobě mohl nechat. Venku bylo asi 5 stupňů a tak jsem si myslel, že v historické budově nebude úplně teplo. Opět chyba, v horním patře, kde výstava probíhá, bylo konstantních 22 st. C se stálou vlhkostí, aby se díla nepoškodila.

Výstava pěkně mapovala dobu, ve které Rembrandt žil, např. jsem věděl, že se jmenoval plným jménem Rembrandt van Rijn, ale že se podepisoval jen Rembrandt, protože se srovnával s Rafaelem či Michelangelem, jsem netušil. Obrazů od samotného Rembrandta ale na výstavě moc nebylo, tuším, že jich bylo 12, ale zajímavé bylo srovnat jeho tvorbu s jeho současníky.

O patro níže a v přízemí jsem pak shlédnul sbírky národní galerie, zaujalo mne množství křesťanských děl – oltáře a ikony, kterých bylo vystaveno skutečné mnoho. Přes nádvoří jsem pak vešel do dalšího sálu, ve kterém byla opět díla s křesťanskou tematikou.

Celkově mě ale výstava nijak extrémně nezaujala, pěkné byly prostory, ve kterých je umístěna. Pěkné fresky na stropech, pěkné výhledy z oken. Pokud se chcete přesvědčit sami, tak výstava je do 27.5. a vstupné stojí 150kč, pokud jste školní skupina, pak 20kč na osobu.