středa 12. září 2012

IKEA PAX–šatní skříň za rozumnou cenu

IMG_2418Šatní skříň, věc, bez které se prostě nedá žít. Mít oblečení naskládané v taškách, koši na prádlo a plastové krabici pod postel, se neukázalo jako dlouhodobě udržitelné funkční řešení. I začal jsem pátrat po řešení lepším a po chvíli hledání jsem našel několik variant. Myšlenku o dřevěné lehké skříni jsem velice rychle zavrhl, hlavně z ekonomického hlediska. Zbyla tedy varianta dřevotřískové skládací skříně.

IMG_2425Prošel jsem weby největších prodejců nábytku – Sconto, IKEA, XXX Lutz tatata a do užšího finále postoupila jediná skříň – PAX od IKEAy, na kterou jsou reklamy i u silnice. Jde o pěkný modulární systém, který se skládá z korpusu o šířce 50, 75, nebo 100cm a dveří – od 150cm do 300cm. Na webu má IKEA pěkný konfigurátor, kde si lze skříň pohodlně “naklikat”. Zkuste si to sami, zvládnul jsem to i já ;) PLÁNOVAČ IKEA ( Nalezení tohoto plánovače zabere více času, než konfigurace skříně.)

Naklikal jsem si skříň 200cm širokou a 236cm vysokou, s posuvnými dveřmi Lyngdal, s doplňky celkem za 12000 Kč. Zkoumal jsem balení, ze kterých se skříň sestává a narazil na problém – 236cm délky a 250kg váhy. To do svého malinkatého auta nedám, bohužel cena dopravy IMG_2426IKEA je při donášce do patra nemravná. Naštěstí má kolega Octavii Combi, tak jsme se domluvili, že skříň vyzvedneme a doneseme ke mně do bytu.

I stalo se, ale ani Octavia není tak dlouhá, aby se tam 240cm dlouhá krabice vešla. Jeli jsme tedy s pootevřeným kufrem a červeným praporkem. Doteď nevím, jestli bylo horší krabice do auta naskládat, nebo krabice vyskládat a vyvézt výtahem, ale zvládli jsme to, sice jsem pak asi 20 minut oddychoval, ale skříň byla pod střechou ;)

V sobotu nastal den D a za pomoci rodičů jsme skříň začali sestavovat. Po 2 hodinách jsme měli sestavené korpusy skříní a dali si oběd. Po obědě jsme začali sestavovat dveře, poličky a šuplíky. Zvláště sestavování hliníkových skleněných dveří bylo velice zábavné – dohromady je drží asi 50 šroubů, když připočtu i šrouby pro kolejnice, dostal bych se k číslu blízkému stovce. Akumulátorový šroubovák je určitě při montáži výhodou. Byl jsem trochu šokovaný, když jsem zjistil, že širokou část skříně mám vyrobenou v Polsku, úzké ve Švédsku, police z Itálie a drátěné koše už nevím odkud vlastně. Systém PAX je tedy velice moderní – zkráceně multikulti.

Vše jsem samozřejmě dokumentoval a na výsledek se můžete podívat sami. Skříň je zpracovaná solidně, jen díky křivé podlaze mám problém při vysouvání širokého šuplíku. Skládací tyč na šaty se ukázala jako nevhodná a znovu bych si ji rozhodně nekoupil. Do skříně se mi vejde úplně všechno, co potřebuji a ještě něco navíc, prostě senzace ;)

neděle 9. září 2012

HTC Tattoo se při startu stále restartuje

Minulý týden se mi stala taková ošklivá věc – z ničeho nic se mi telefon najednou restartoval a pak už se restartoval pořád dokola. Hnus. Předtím si sice stěžoval, že mu dochází hlavní paměť, ale to přece není důvod k totálnímu umření. Dnes už vím, že je, internet je plný nářků uživatelů ve stylu Android is still rebooting…

Mě bohužel nepomohlo ani doporučené vyjmutí SD karty, tak došlo na obnovu. Nastartoval jsem telefon stiskem domečku a zapínacího tlačítka, objevil se mi ClockworkMod Recovery. V něm jsem namountoval USB storage a také /data –> jde o menuMounts and Storage.

Připojil jsem telefon k počítači a pomocí příkazu z SDK kitu adb devices zjistil, že je mé zařízení korektně připojeno a to v módu recovery.

Pak jsem příkazem adb shell získal přístup do telefonu.

V adresáři /data/data jsem našel adresář aplikace, kterou jsem chtěl zazálohovat.

Zálohu volání, telefonního seznamu, SMS zpráv a dalších věcí jsem provedl následujícími příkazy:

  1. Vytvoření adresáře na sd kartě – cd /sdcard
  2. mkdir backup
  3. Přenos souborů s uživatelskými daty
  4. cp /data/data/com.android.providers.contacts/databases/contacts2.db /sdcard/backup
    cp /data/data/com.android.providers.telephony/databases/mmssms.db /sdcard/backup
    cp /data/data/com.sec.android.provider.logsprovider/databases/logs.db /sdcard/backup
    cp /data/data/com.sec.android.app.memo/databases/Memo.db /sdcard/backup
    cp /data/data/com.android.providers.calendar/calendar.db /sdcard/backup

Následně jsem se pokusil telefon obživit promazáním nějakých aplikací – odnesl to facebook :) Světe, div se, telefon už mi nabíhá :D

Poučení? Více zálohovat a neignorovat hlášení, že dochází volné místo v interní paměti.