neděle 1. března 2015

Garmin Fenix–podivné nabíjení

V pátek mi kolega přivezl jeho Garmina Fenixe s tím, že nějak zlobí a neví, co si s ním počít. Problémem bylo nabíjení – tvářil se jako nabitý, ale v okamžiku odpojení od nabíječky řekl, že nemá šťávu a vypnul se.

Zkusil jsem ho připojit přes USB redukci do zásuvky, pak do počítače, ale všude bylo chování stejné. Konektory vypadaly docela čistě, ale stejně jsem je trochu otřel. Ale stále nic. Při zoufalém hledání rad jsem zjistil nepříjemnou věc, podobný typ problému už s větším, či menším úspěchem, řešilo mnoho lidí. Baterie v hodinkách je bohužel nevýměnná a pokud odejde, tak jsou hodinky na odpis. to je velice nepříjemná zpráva a tak jsem čekal nejhorší. Protože je ale použitá baterie typu LiOn a kolega hodinky skoro nepoužíval, naděje neumřela.

Stáhnul jsem nejnovější firmware a nechal ho do hodinek nahrávat. Software řekl, že musím mít baterku nabitou, jinak update dopadne katastrofou. Protože už teď hodinky byly k nepotřebě a po záruce, riskl jsem to a s připojeným kabelem spustil update firmware. Nejprve se sice na displayi objevily podivné pruhy a celé se chovaly dost zvláštně, ale po restartu to začalo najednou všechno vypadat dobře. Hodinky reagovaly a v nabíječce začaly ukazovat 1% baterie. Po dvou hodinách byly nabité na 100 procent a po odpojení stále fungovaly.

Další den jsem je pro jistotu vzal na výlet, ale fungovaly bezvadně. Jen mě trochu zneklidňují ty moje, které jsou schopny se nabít velice rychle, že by se se mnou baterka pomalu loučila? Nová verze Fenix 3 vypadá lákavě, ale těch peněz…