neděle 31. ledna 2016

Zřídil jsem si datovou schránku

Poslední dobou jsem strašně akční, mimo rekonstrukce bytu, kterou se mi povedlo v minulém roce skoro dokončit, jsem se dnes, možná i díky nutnosti podat daňové přiznání, rozhoupal ke zřízení datové schránky. Z mého pohledu je výrazně praktičtější a levnější, než ověřený elektronický podpis. Levnější pro mě, ne pro daňové poplatníky, samozřejmě.

Nastudoval jsem si, že je zřejmě nejrychlejší zajít na místo CzechPoint (CP) a podepsat žádost osobně. Zřízení by pak mělo být otázkou několika minut. Kde ale najít v neděli otevřený CP? Kupodivu na poště, opravdu jsou pošty, které mají v neděli otevřeno a tu nejbližší jsem měl v nákupním centru Europark Štěrboholy.

  • Šok první: Na poštu jsem dorazil okolo 11 hodiny a vůbec jsem nečekal !
  • Šok druhý: Paní věděla, o co jde!
  • Šok třetí: Za necelých pět minut jsem odcházel s žádostí o zřízení datové schránky. Hned mi přišel email, že je vše v pořádku a mám se přihlásit do systému pro získání přihlašovacích údajů.

Bohužel po příchodu domů se ukázalo, že pro zřízení schránky je třeba schválení ministerstva vnitra, které v neděli žádosti neodbavuje. Budu si muset počkat do zítra, jak to všechno dopadne a jestli zřízení schránky je opravdu bezproblémové a jednoduché. Pokud ano, je to konečně jeden státní IT systém, který doopravdy funguje, jak by měl.

Open Live Writer

Poté, co mi Windows Live Writer odmítl poslušnost při odesílání příspěvku na Blogger (chyba NotFound: Not Found ), hledal jsem řešení a jako nejelegantnější se ukázal Open Live Writer. Opensource, který vypadá velice podobně, jako předchozí program Microsoftu, jeho nedostatek je zatím absence pluginů, ale věřím, že se to velice rychle změní.

Časem příspěvek budu doplňovat, jen jak získám další zkušenosti z používání.

Opožděné PF 2016

Je mi to možná až trapné, ale lepší pozdě, než vůbec. Do nového roku přeju všem svým čtenářům, pokud tedy někteří ještě jsou, hodně štěstí, pracovních úspěchů, ale hlavně zdraví, protože to je nejdůležitější.